75 de ani de la deportările în masă din Basarabia. La Chișinău au avut loc acțiuni de comemorare

Astăzi, 6 iulie,  la Chișinău au avut loc acțiuni de comemorare și depuneri de flori pe Aleea Gării, prilejuite de cea de-a 75-a aniversare de la deportările în masă din Basarabia. La eveniment au participat președintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Maia Sandu a ținut să amintească că ieri a oferit diplome pentru 57 de absolvenți care au primit zece pe linie la bacalaureat și că aceștia, de rând cu alți mii de copii din țara noastră merită să trăiască în pace, în libertate, să se dezvolte și să contribuie la prosperarea țării. De aceea, șefa statului a menționat cât este de important să fie păstrată vie amintirea evenimentelor tragice de acum mai bine de șapte decenii, care au răpit speranța la viață a sute de mii de moldoveni – bărbați, femei, copii.

Venind la acest eveniment de comemorare, mi-am imaginat cum acești copii, familiile lor, cum era să trăiești într-o lume în care cei mai buni oameni din societate au fost încărcați într-o noapte în vagoane și duși în Siberia. În baza unor liste, oameni care își duceau traiul demn pașnic în casele lor, în satele lor, au fost ridicați în toiul nopții de către soldați și duși la mii de kilometri de meleagul lor natal. Atât valora viața pentru un regim totalitar – un nume pe o listă. Copii mici, care încă nici nu știau să vorbească, femei însărcinate, dar și cei mai de seamă membri ai comunităților – toți au fost numiți dușmani ai poporului.  În operațiunea SUD, care a început în noaptea de 5-6 iulie, au fost deportați din Basarabia peste 35 de mii de oameni. E ca și cum, peste noapte, toți oamenii din localitățile Costești, Congaz și Cărpineni- trei cele mai mari sate din Republica Moldova – ar fi fost scoși din casele lor și ar fi dispărut. Peste 8000 de bărbați, peste 14 000 de femei, aproximativ 12 000 de copii. Aceste cifre nu sunt pentru noi doar liste. Sunt destine, sunt vieți distruse și traume pentru întreg poporul nostru. Poate pentru unii, aceste lucruri sunt greu de imaginat. Dar bunicii, părinții, familiile noastre le-au trăit”, a spus șeful statului.

Maia Sandu a subliniat că Moldova nu-și dorește război și a îndemnat oamenii să păstreze spiritul unității pentru a proteja libertatea.

Moldovenii niciodată nu au vrut război. Iar cei care au cunoscut teroarea acelor timpuri abia își rețin lacrimile când vorbesc prin ce au trecut. Să le onorăm memoria, să le cinstim numele și să ne aducem aminte de ei așa cum erau, plini de omenie, cu frică de Dumnezeu și cu mare dragoste de viață. Și, chiar dacă nu putem schimba trecutul, avem datoria să-l cunoaștem. Avem datoria să ne punem țara la adăpost, să ne onorăm sacrificiile înaintașilor noștri, care au rămas întotdeauna demni și drepți. Să prețuim libertatea câștigată, aducându-ne aminte de durerea prin care a trecut poporul nostru, să apărăm libertatea de a alege pentru noi. Libertatea de a trăi într-o țară în care niciodată să nu fie ridicați noaptea, cu pușca la tâmplă, copii, mame, tați, bătrâni. Pacea și libertatea de a ne trăi viețile în liniște în casele noastre este obiectivul nostru cel mai de preț, dar și datoria care trebuie să ne lege pe toți. Noi alegem pacea pentru toți copiii Moldovei” a declarat Maia Sandu.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA