Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro

Întorci sticla și primești bani. Cum arată sistemul pe care vor să-l introducă autoritățile

Moldova este din ce în ce mai afectată de problema deșeurilor de plastic, iar autoritățile au propus implementarea unui sistem de depozitare cu returnare pentru a gestiona această criză. Proiectul este asemănător cu cel funcțional în unele țări ale Uniunii Europene.

Conform  analiză sumară a cantității de produse din plastic plasate pe piața RM în anul 2021, inclusiv a ambalajelor produselor ambalate, denotă o cantitate de circa 129994.2 tone de plastic, ceea ce ar corespunde cu o medie de 50 de kg de plastic per capita.  Deșeurile de plastic dețin o pondere de 11,3 %. Rata de generare a DMS pe cap de locuitor constituie circa 400 kg/an. Prin urmare rata de generare a deșeurilor de plastic ar constitui 45 kg/capita sau circa 120822,91 tone de deșeuri de plastic pe an în 2021, dintre care circa 51300 tone constituie deșeuri de ambalaje de plastic, fiind colectate și valorificate la nivel național doar 3375 tone, sau circa 3 %.

Sistemul propus de Ministerul Mediului implică adăugarea unui mic depozit suplimentar la prețul băuturilor vândute în recipiente de plastic, sticlă și aluminiu, care este rambursat consumatorilor când aceștia returnează recipientele goale.

,,Prin intermediul sistemului depozit, producătorii sau cei ce plasează pe piață produse ambalate, vor asigura preluarea unui depozit de la distribuitorii sau vânzătorii de produse ambalate în ambalaje de unică folosință și reutilizabile și îl vor returna vânzătorilor de ambalaje atunci când aceștia returnează deșeurile de ambalaje colectate, pentru următoarele produse:, cocktailuri de bere, cidru, cidru de pere, vin de fructe, cocktail-uri cu vin, băuturi cu vin din fructe, alte băuturi fermentate, cocktail-uri alcoolice și băuturi nealcoolice (băuturi răcoritoare, apă de masă), apă minerală naturală, apă de izvor, apă potabilă ambalată, suc, nectar, ambalat în următoarele ambalaje cu o singură porție, cu o capacitate mai mare de o zecime de litru, dar mai mică de trei litri”, se arată în nota informativă a Guvernului.

Proiectul are de trecut prin mai multe etape până va ajunge pe masa Guvernului. Urmează să aibă loc ședințe și dezbateri, inclusiv cu mediul de afaceri, care ar putea interveni cu solicitări și recomandări.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA