Studii în școlile profesionale și centrele de excelență din Moldova. Câte locuri bugetare au fost aprobate

În următorul an academic, peste 12 mii de persoane vor avea posibilitate să studieze în școlile profesionale și centrele de excelență cu finanțare din bugetul de stat. Despre aceasta anunță Ministerul Educației și Cercetării, după ce în ședința de astăzi a Guvernului au fost aprobate planurile de admitere pentru anul de studii 2023-2024 în aceste instituții.

„În școlile profesionale și centrele de excelență de profil vor fi admise 8267 de persoane cu finanțare de la bugetul de stat, dintre care 1562 de locuri sunt prevăzute pentru învățământul dual, numărul fiind în creștere cu 232 de locuri, comparativ cu anul 2023. De menționat că din acest an va fi inclus un nou domeniu, și anume utilizarea calculatorului, pentru care sunt prevăzute 538 de locuri”, precizează MEC.

În colegii și centre de excelență vor fi admise 3900 de persoane cu finanțare din bugetul de stat. Dintre acestea, 334 de locuri vor fi repartizate pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățământul dual, în creștere cu 131 de locuri față de anul trecut.

Reprezentanții MEC susțin că, ținând cont de cerințele pieții muncii, cele mai multe locuri bugetare vor fi oferite pentru următoarele domenii: pedagogie și științe ale educației, sănătate, tehnologia informației și a comunicațiilor, medicină veterinară.

Totodată, Ministerul Educației anunță că Planul de admitere, cu achitarea taxei de studii, include 393 de locuri la școlile profesionale și 7690 de locuri la colegii și centre de excelență. Formarea profesională tehnică se asigură în cadrul a 81 de instituții: 14 centre de excelență, 35 de colegii și 32 școli profesionale.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA