VIDEO Timofei Iliușin solicită repetat azil politic: „Nu vreau să plec din Moldova. Aici mă simt în siguranță”

Fără apă, fără mâncare, fără acces la toaletă. Activistul rus Timofei Iliușin, care a petrecut trei zile în detenție în stânga Nistrului, susține că a dormit pe un pat vechi cu o saltea murdară, într-un subsol de groază.

Iliușin spune că la un moment dat a crezut că nu va mai ieși de acolo, însă și-a păstrat calmul și a făcut față presiunii psihologice și amenințărilor, cu care se pare că s-a obișnuit încă din vremurile în care participa la manifestații anti-război și îl susținea public pe opozantul rus Alexe Navalnîi.

Timofei Iliușin a povestit pentru One TV experiența trăită în regiunea transnistreană unde a mers să discute cu mai mulți localnici și să adune informații pentru articolele pe care urma să le publice pe Sota Vision, o publicație independentă din Rusia, axată pe reflectarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului și de persecuții politice, care a primit statul de “agent strain” pentru vocalitatea și activitatea sa.  Colegii lui Iliușin, vizați și ei în dosare penale în Rusia, au fost cei care au tras primii un semnal de alarmă.

„Mi-au spus că m-au identificat acum două săptămâni, însă nu m-au putut găsi. E ciudat, pentru că am stat la rudele mele. M-au prins lângă unitatea militară de la Parcani și îmi reproșau că o filmez. Mi-au spus că voi fi preluat de organele competente”.

Iliușin a încercat să se opună, însă atunci a venit prima amenințare, după care a urmat interogatoriul la pretinsul minister al securității de la Tiraspol.

„Insistam pe versiunea oficială că am venit în vizită la rudele mele, iar ei au început să mă întrebe dacă sunt activist civic sau jurnalist. Mi-au luat telefonul, au început să-l studieze. M-au întrebat de ce mint, că ei știu totul despre mine, deși au trecut doar două ore de la reținere”.

 

De la Tiraspol Iliușin a fost transportat la Tighina, unde au urmat încă câteva ore de interogatoriu.

Mi-au zis că mâine o să ai ultima șansă, dacă nu vei spune nimic vei sta  mult timp aici. M-au dus într-un subsol. N-am primit nici apă, nici hrană. Mi-au dat o găleată în care puteam să-mi satisfac nevoile. Patul a fost din metal, mi-au dat o saltea împuțită 19.52 Dimineață, când gardienii distribuiau mâncare, s-a deschis o ferestruică, mi-au întins hrana și mi-au zis: “A, nu vrei să mănânci, ei bine” și mi-au închis-o, deși țipam că mi-e foame, n-am mâncat de pe 24 iunie”.

Lui Iliușin i-a fost refuzat dreptul de a face uz de serviciile unui avocat. Ulterior, jurnalistul a  fost încarcerat într-o celulă unde stăteau mai mulți ucraineni care au trecut ilegal granița. Tânărul a reușit să se împrietenească cu ei, deși separatiștii mizau că între aceștia va izbucni un conflict.

Asociația Promo-LEX a cerut, luni, 24 iunie, Guvernului de la Chișinău să intervină de urgență pentru eliberarea jurnalistului rus. Totodată, asociația a solicitat autorităților să pedepsească persoanele responsabile de eventuala reținere a jurnalistului. La rândul său, Biroul Politici de Reintegrare a expediat marți, 25 iunie, un demers în acest sens.

„Și Promo-LEX, și Biroul Politici de Reintegrare, și presa moldovenească, și presa rusă vorbeau despre cazul meu, cred că asta a jucat un rol. În aceste trei zile, despre mine s-a vorbit mai mult decât despre alți deținuți politici care se află în Transnistria”.

Miercuri, 26 iunie, Iliușin a fost eliberat.

„Mi-au returnat pașaportul și mi-au spus: succese, nu uita să te asiguri când mergi pe stradă. După mine a venit o mașină de poliție și la Varnița, am depus deja o plângere, iar după aceasta am ajuns la  Chișinău cu o mașină de ocazie”.

Pretinsul minister al securității de la Tiraspol a remis joi, 27 iunie, un comunicat în care a motivat reținerea activistului prin faptul că ‘Iliușin a desfășurat activități jurnalistice fără autorizare și alte acte relevante, iar intrarea sa pe teritoriul regiunii transnistrene nu a fost înregistrată la punctele de control’. Deși prezența jurnalistului rus a fost declarată încă din 2023 ‘indezirabilă’ de regimul separatist, Iliușin nu exclude că va reveni în regiune pentru a continua activitatea jurnalistică și a milita pentru respectarea drepturilor omului.

„Mi-au aplicat o amendă și mi-au spus să o achit în regiunea transnistreană. Se pare că ei se așteaptă la revenirea mea în regiune”.

Acum un an, activistul rus s-a mutat în Moldova și a cerut azil politic, însă solicitarea acestuia a fost respinsă. Totuși, tânărul speră că va reuși să rămână în țara noastră.

„Oferiți-mi, vă rog, încă o șansă. Nu vreau să plec din Moldova. Este unicul loc în care mă simt în siguranță”.

Timofei Iliușin a părăsit Rusia în iunie 2022, iar în ianuarie 2023, activistul a încercat să organizeze, în capitala kirghiză Bișkek, un miting împotriva invaziei Rusiei în Ucraina și în sprijinul deținuților politici din Rusia, dar a fost amenințat de poliție kirghiză. Ulterior, acesta a ajuns la Chișinău.

 

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA