Caisele moldovenești cuceresc piața UE. Producătorii din țara noastră se bucură de o recoltă bună în acest an

Fermierii din Republica Moldova continuă și în acest an să-și consolideze poziția pe piața europeană cu fructele și legumele lor. Producătorii de caise din țara noastră se bucură de o recoltă bună în acest an. Potrivit estimărilor, fiecare a patra caisă culeasă din livezile moldovenești va ajunge în Uniunea Europeană.

Printre cei care exportă astfel de fructe în UE se numără și soții Valac, care au o livadă de caise cu suprafața de 12 hectare în raionul Strășeni. Jurnalistul ONE TV Dementii Cuțevițchi a participat la culesul fructelor care urmează să fie vândute în Polonia și a aflat cum a reușit această familie de agricultori să exporte în UE.

“În satul Codreanca din raionul Strășeni, locuiește familia Valac, care activează în domeniul agricol deja de13 ani. Mama, tatăl și cele două fiice sunt fermieri de succes care cultivă fructe și anume cireșe, vișine, prune și caise. În total, familia Valak deține aproximativ 36 de hectare de livezi, iar fructele culese aici ajung atât pe mesele moldovenilor, cât și ale locuitorilor din țările europene sau CSI”, relatează dementi Cuțevițchi-Negruța, jurnalist ONE TV.

Ion Valac, la fel ca cei trei frați ai săi, a emigrat peste hotare, în căutarea unui trai mai bun, dar el a avut curaj să revină în Moldova și spune că a fost o decizie conștientă pe care nu o regretă.

„Eu cu soția Maria am fost plecat în anii 2000 în Grecia. Și în 2004 ne-am întors, nu știu din ce cauza, ceva cred că s-a schimbat, sufletește ceva cu plecările astea. Într-o bună zi i-am spus soției, că hai în Moldova, că în Moldova tot se poate. Și am procurat pământ și am plantat, am înființat livada aceasta”.

În afacerea de familie sunt implicate și cele două fiice ale soților Valac. Gabriela are 20 de ani și vrea să devină economist. Ea spune că reușește să combine activitatea agricolă cu studiile la colegiu. Alături de sora și mama sa, Gabriela se implică la administrarea întreprinderii, dar și la vânzarea fructelor în târgurile din Chișinău.

„Cea mai bună alegere pe care eu pot să mă mândresc pe viitor este ca am rămas în Republica Moldova. În primul rând, ca să-mi ajut părinții, căci eu cred că țara noastră trebuie să aibă un viitor constant, generațiile să știe că trebuie să susținem producătorii localii, de aceea noi am decis să participăm la târguri, ca să avem o interacțiune directă cu clienții noștrii și să afle ce înseamnă produs calitativ fără nitrați și fără alte substanțe nocive”, spune Gabriela Valac.

Ion Valac este mândru de livada sa de caise, care se întinde pe o suprafață de 12 hectare, dar și de faptul că fructele pe care a început să le culeagă vor ajunge și pe mesele consumatorilor din Uniunea Europeană.

“În momentul de față merge colectarea caisului. Soiurie lămăiță și ananas. Marfa o colectăm, mergem la depozit, o să punem în depozitul frigorific și peste 2-3-4 săptămâni o să-i facem export, unde va fi mai solicitată și ca preț și dacă ne uităm la aceste soiuri de caise, pur și simplu ne lasă gura apă”, spune Ion Valac.

Fermierul a explicat că în acest an vremea a fost prielnică pentru o recoltă mare de caise, care este și de calitate înaltă. Totuși, Ion Valac atrage atenția că acest fruct este foarte sensibil și necesită multă atenție.

„Cum s-ar spune,  este anul caisului. În afară de aceasta ca să obții calitatea și calibrul covenit, la caise trebuie mai multe să le adunăm la un loc, de exemplu umiditatea în sol, prin stropeală”, afirmă fermierul.

O recoltă de 15 – 20 de tone de caise la hectar este un indicator foarte bun, spune Ion Valac, care a reuşit chiar să depășească acest nivel de productivitate. Agricultorul a adăugat că, datorită recoltei mari și calității producției, care respectă standardele europene, fructele din livezile sale ajung pe mesele oricărei țări unde există cerere. De exemplu, în ultima decadă a lunii iunie, caisele din familia Valak au luat calea spre consumatorii din Polonia.

„Anul acesta dacă ne uităm pe pom, eu pot să spun, că să socotim că-i multișor pe pom. Eu cred că în jur de 20-25 de tone per hectar o să avem. Principalul s-avem unde să livrăm marfa. Cât mai multă marfă se livrează la export, s-ajungă pe masa europenilor, oamenilor din CSI,  se guste aroma fructelor noastre moldovenești, acum vorbesc per general, cu atât mai bine pentru noi”, spune Ion Valac.

Ion Valac are și un depozit frigorific destul de mare, ceea ce îi permite să-și depoziteze recolta considerabilă și să aștepte o ofertă potrivită pentru vânzarea fructelor. Fermierul spune că a reușit să-și construiascăă depozitul cu ajutorul a 2,5 milioane de lei, care i-au fost oferite în cadrul programului investițional de stat “Livada Moldovei”, care este finanțat din împrumutul Băncii Europene de Investiții, dar și prin intermediul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură.

„În 2020 a apărut necesitatea unui depozit frigorific pentru păstrarea și colectarea fructelor noastre, am apelat la proiectul “Livada Moldovei”, unde au fost foarte receptivi și am construit un depozit frigorific, în total de 550 de tone. Suma totatală la depozitul frigorific, aici nu ține numai de construcție, de teren, de garduri, de amenajare de lumină, sunt peste 10 milioane de lei”, a precizat fermierul.

Șeful Departamentului de politică în sectorul legumelor din cadrul Ministerului Agriculturii, Grigore Baltag,  spune că în acest an se așteaptă o recoltă de caise mai mare decât în anii precedenți, iar fermierii care au producție de calitate au acum posibilitate să ajungă pe piețe noi de desfacere.

„Total numărul de țări variază în funcția de producția exportată, în funcția de preț variază spre 10-16 țări unde se exportă caisul. Eu cred că vom avea cel puțin 10-11 mii de tone, am putea aici vorbi despre o rată de vreo 10-20% că vor fi exportate. Se exportă caise ultimul timp în Germania, Polonia, aceste piețe deja recunosc producția de fructe moldovenească ca una competitivă”, explică Grigore Baltag.

De notat că fermierii moldoveni nu plătesc taxe suplimentare pentru produsele exportate în Uniunea Europeană. De asemenea, inclusiv datorită acestui fapt, exportul de fructe moldovenești în 2023 a crescut cu 82%, față de 2022 și s-a ridicat la 81 de milioane de dolari. Potrivit ministrului Economiei Dumitru Alaiba, 60 la sută din exporturile de fructe moldovenești au ajuns în Uniunea Europeană.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA