Ministerul Educației

Peste 50 de profesori de limba română vor beneficia de un curs intensiv de formare profesională în România

Peste 50 de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și municipiul Bălți vor beneficia de un curs intensiv de formare profesională în România. Cursurile de limba română se vor desfășura în perioada 16 iunie – 10 iulie la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Transilvania din Brașov.

 

Elena Său este profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic ”Vladimir Maiakovschi ”din Bălți. Dascălul are o experiență de 16 ani în domeniu. Elena spune că are așteptări mari de la acest curs și este convinsă că experiența trăită în România îi va apropia de standardele europene.

”Vom avea posibilitatea să studiem, să muncim, să învățăm lucruri noi și, desigur, să descoperim frumusețile atât lingvistice, cât și culturale”.

”Lucrăm deja de mai mulți ani, dar, totuși, profesorul toată viața învață și omul cât trăiește are nevoie să-și îmbogățească cunoștințele, altfel nu putem progresa”.

”Profesia ne îndeamnă pentru că dacă stăm pe loc se oprește viața în noi și suntem datori să ne dezvoltăm ca să-i dezvoltăm și pe copiii noștri”.

Potrivit ambasadorului României, Cristian Leon-Țurcanu, inițiativa de a trimite 57 de profesori să-și aprofundeze cunoștințele la universitățile românești a pornit în urma vizitelor în mai multe școli din țara noastră și a discuțiilor cu dascăli. În prezent, se lucrează și la un alt proiect, sprijinit de Ministerul Educației din București, care va extinde lista beneficiarilor.

”Punem mână de la mână ca să înlesnim procesul de învățare și de perfecționare limbii române la alolingvi”, Cristian Leon-Țurcanu, ambasadorul României.

La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și-a exprimat speranța că proiectul va deveni unul permanent și că lista universităților românești unde pot fi instruiți dascălșii din Moldova se va extinde. Perciun a mai menționat că, în luna iulie, alți 50 de profesori vor merge în România pentru a-și consolida abilitățile profesionale. Astfel, în timpul verii, peste 10% dintre cei 900 de profesori care predau minorităților etnice vor beneficia de instruire în țara vecină. Tot joi, Perciun a anunțat că, în anul școlar 2024-2025, elevii alolingvi vor avea ore suplimentare la limba română, iar, ulterior, unele discipline de bază vor fi studiate în limba română.

”Ne bucurăm că interesul pentru limba română crește în regiunile compact populate cu minoritățile etnice naționale ”, Dan Perciun, Ministerul Educației.

Aproape 900 de cadre didactice predau limba română în 255 de școli alolingve din țară, arată datele MEC.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA