Minut de reculegere la Parlament. În ședința plenară de astăzi, deputații au adus un omagiu victimelor primului val al deportărilor staliniste.
În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, atunci când a avut loc primul val al deportărilor staliniste în Basarabia și Nordul Bucovinei, peste 30 de mii de basarabeni au fost treziți de lătratul câinilor și zgomotul soldaților și au fost scoși cu forța din casele lor. Despre aceasta a vorbit în debutul ședinței Președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Șeful legislativului a precizat că memoria acelor vremuri este crucială, nu trebuie uitate faptele și trebuie de vorbit despre acele vremuri, în special în această perioadă, „când un război demarat de Kremlin încearcă să recroiască din nou frontierele”.
„Primele victime ale acestei terori au fost elitele naționale: primarii, învățătorii, judecătorii, avocații, funcționarii, foștii membri ai Sfatului Țării, acuzați de „antisovietism”. Au fost represați toți, și etnicii ruși, evrei, găgăuzi și bulgari. Regimul stalinist nu a cruțat pe nimeni. Familii întregi au fost ridicate și duse în zonele cu cele mai grele condiții – Siberia și stepele din Nordul Kazahstanului. Mulți au murit pe drum, și mai mulți de la condiții inumane și muncă extenuantă”, a menționat Igor Grosu.
În context, Președintele Parlamentului a îndemnat concetățenii să viziteze Muzeul Armatei din Chișinău și expoziția „Moldova Sovietică: între mituri și gulag” de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.