La Orhei, furtuna de marți seara a făcut prăpăd. Copacii doborâți de intemperie au distrus parțial acoperișul unei școli, dar și al mai multor case. Arborii au căzut și peste mașini, avariindu-le considerabil, iar unii localnici au învinuit autoritățile publice locale că nu au întreprins măsuri pentru prevenirea situațiilor de acest gen. Reprezentanții Primăriei Orhei nu au venit cu o reacție până în acest moment.
”Tablou dezolant în fata liceului Alecu Russo din Orhei, unde o porțiune de acoperiș a fost smulsă. Mai mulți copaci au fost doborâți, iar cablurile rupte. În prezent, se lucrează la eliminarea consecințelor furtunii”, Liubovi Starii, jurnalistă ONE TV.
”Au căzut copacii, au dărmat fereastra, furtuna mare, vânt strașnic. La vecini tot, a curs apă din carieră, a fărmat drumul, chiar la noi pe stradă e fărmat drumul”.
”Cum au deconectat-o la ora 11, așa și nu au aprins-o până la ora 11:00-12:00, mai mult de 12 ore n-am avut energie electrică”.
”La mai multe case a căzut acoperișul, daunele sunt mari. E dezastru, dar cu natura nu te pui, doar să acceptăm”.
Mașina lui Ion Șargovschi a fost avariată considerabil după ce un copac a căzut peste ea. Incidentul s-a produs după ora 22:00 în apropiere de blocul în care locuiește acesta.
”Când s-a început furtuna, eram în casă, stăteam cu nepoții la odihnă, apoi am auzit un zgomot puternic. Când m-am uitat pe geam am văzut că un copac de plop de pe teritoriul gimnaziului Grigore Vieru a fost doborât, smuls din pământ și a căzut peste copertine unde sta mașina a cărei proprietar sunt eu”, Ion Șargovschi, locuitor al municipiul Chișinău.
Bărbatul spune că a sesizat autoritățile, dar acestea nu au mai ajuns la fața locului nici la peste 12 ore de la înregistrarea cazului.
”Astăzi am fost serviciile comunale a întreprinderii primăriei Orhei și am depus o cerere pentru a veni măcar să taie copacul ca să pot scoate mașina”, Ion Șargovschi, locuitor al municipiul Chișinău.
El mai povestește că a cumpărat mașina acum jumătate de an. Autoturismul este asigurat, dar asigurarea prevede restituirea prejudiciilor doar în cazul accidentelor rutiere, nu însă și în cazul calamităților naturale. Ajuns în această situație complicată, bărbatul este sigur că accidentul nu s-ar fi produs dacă serviciile responsabile din municipiul Orhei își făceau treaba.
”Întreprinderile municipale care deservesc, autoritatea care este să ia măsuri, să nu se mai întâmple ceva. Aici avem copii, linia de tensiune înaltă, dar dacă se nimerea un om atunci când s-au rupt firele. Practic firele toate sunt la pământ și aici este tensiune înaltă- 380 de Wolți. Este periculos”, Ion Șargovschi, locuitor al municipiul Chișinău.
Polițiștii și pompierii au fost alertați pentru deblocarea traseelor, dar și defrișarea copacilor în municipiul Orhei.
”Angajații IGSU au avut misiunea de a defrișa un arbore căzut peste o țeavă de alimentare cu gaze de pe strada Vasile Lupu nr. 1 din orașul Orhei”, Liliana Pușcașu, ofițer de presă IGSU.
În total, angajații Ministerului Afacerilor Interne au intervenit în peste 30 de cazuri. Am încercat sa obținem mai multe detalii de la Primăria municipiului Orhei, însă reprezentanții acesteia au refuzat să vorbească cu noi pe motiv că deocamdată nu cunosc toate prejudiciile. Iar pe internet aceștia au menționat că se lucrează pentru înlăturarea consecințelor intemperiei, fiind antrenați 150 de muncitori cu 20 de unități de tehnică.