Sindicatele cer majorarea salariilor de funcție a angajaților din sistemul medical cu 30 la sută, începând cu 1 iulie, pentru a fi posibilă menținerea personalului calificat și asigurarea sustenabilității procesului de acordare a asistenței medicale calitative.
Revendicarea, înaintată în ajunul Zilei lucrătorului medical și farmacistului, figurează într-o scrisoare semnată de președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu și adresată prim-ministrului Dorin Recean, președintelui Parlamentului Igor Grosu și șefei statului Maia Sandu.
Sindicatele atrag atenția că în țară există un deficit de 2000 de medici și 3000 de asistente medicale și moașe, iar vârsta medie a angajaților din domeniul medical este foarte mare.
„Un medic specialist în asistența medicală urgentă prespitalicească, cu o vechime de până la 10 ani, beneficiază de un salariu de funcție de puțin peste 9 mii de lei net, un medic de familie beneficiază lunar de un salariu net de aproape 12 mii de lei, iar un asistent medical primește lunar un salariu de puțin peste 7 mii de lei. Iar aceste salarii sunt mult mai inferioare decât cele acordate medicilor și asistenților medicali din România, motiv pentru care mulți dintre tineri preferă să se angajeze în țara vecină”, se precizează în scrisoarea adresată conducerii Republicii Moldova.
Responsabilii de la Guvern nu au comentat deocamdată revendicările sindicaliștilor.
La sfârșitul anului trecut, în Republica Moldova activau 9830 de medici și 18 672 de persoane calificate drept personal medical mediu.