Aproximativ 2 mii de hectare de teren în raionul Taraclia și alte suprafețe nesemnificative în alte câteva raioane au fost compromise de secetă. În context, specialiștii de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) îndeamnă producătorii agricoli să nu se grăbească să solicite înctocmirea unor acte de constatare a daunelor, întrucât nu este exclusă remedierea situației în cazul în care în urmatoarea perioadă ar cădea ploi.
„Situația hidrometeorologică în țară nu este una bună, dar nu este nici una catastrofală la acest moment. Toți au declarat că în următoarele 2-3 săptămâni, în dependență de raion și amplasarea lui, dacă vom avea parte de precipitații, situația poate fi salvată. Specialiștii au văzut că în cazul unor potențiale precipitații, cultura își poate reveni. Adică ceea ce vor face acuma, nu va fi corect, echitabil. Foarte ușor poate fi modificat. De aceea vom urmări ce se va întâmpla la nivel de precipitații în următoarea perioadă, după care vom veni cu o altă informare pentru publicul larg și pentru producătorii agricoli”, a declarat Vasile Șarban, secretarul de stat al MAIA, în cadrul unui briefind privind modul de documentare și raportare a situațiilor de calamități naturale în noul sezon agricol.
Reprezentanții MAIA au informat Direcțiile agricole despre modalitatea de întocmire a actelor de constatare a daunelor provocate de secetă sau alte calamități naturale. Direcțiile agricole urmau să informeze Primăriile, acolo unde trebuie să se adreseze agenții economici, în prima instanță. În cadrul Primăriilor se instituie Comisii pentru Situații Excepționale, unde se cooperează cu specialiștii de la Direcția de agricultură raională și de la IGSU.
”Există un singur model de Act de constatare a daunelor provocate de calamități naturale, care a fopst aprobat prin Ordinul nr.49/160 din 26.03.2024”, a atras atenția Vasile Șarban.
Oficialul mai spune că actele de constatare trebuie sa fie contrasemnate de reprezentanții IGSU.
„În caz contrar, aceste acte vor fi considerate nule”, a avertizat Șarban.
În general, starea culturilor de toamna este bună, a comunicat Vasile Șarban, care a mai precizat că au fost însămânțate practic toate suprafețele pentru cultura a doua – porumb, floarea-soarelui, mazăre, linte, năut, in, muștar.
„E îmbucurător că agricultorii se orientează spre culturi de alternativă pe de o parte. Pe de altă parte se orientează spre o tehnologie de cultivare prietenoasă mediului și solului”, a specificat secretarul de stat al MAIA.