160 de studenți rezidenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au fost instruiți, în premieră, timp de 5 zile de către specialiști americani de la Garda Internațională și Garda Națională a Armatei din Carolina de Nord cum să acționeze în caz de calamități și situații de urgență, și cum să acordare primul ajutor medical în situații excepționale.
36 de instructori americani le-au arătat tinerilor specialiști tehnici noi de salvare și evacuare a persoanelor rănite și i-au învățat cum să efectueze triajul într-un timp optim.
„Deci, astăzi noi facem diverse simulări, cum îngrijim rănile în condițiile unor dezastre sau accidentelor cu victime în masă. Sunt cunoștințe foarte bune pentru astfel de situații”, spune Charles Ellerbe, maior Garda Națională aeriană Carolina de Nord, SUA.
Specialiștii din America spun că au observat că studenții sunt pregătiți teoretic, dar mai puțin practic. Odată ce vor asimila aceste metode, salvarea de vieți va crește cu o treime, spun ei.
„Să stabilească cât de critică este starea pacientului până a ajunge la spital. Cred că este nou scenariul în care cineva poate suferi foarte repede complicații în urma unei hemoragii. Este ceva nou pentru ei. Ăsta este singurul lucru pe care l-am observat până acum”, spune Charles Ellerbe.
„Însăși aplicarea turnichetelor dar și seturile standard pe care ei le au pentru acordarea primului ajutor medical. Este important la etapa prespitalicească atunci când este adus pacientul până a ajunge la o instrituție medicală mai echipată și unde pacientului i se poate acorda ajutor medical mai avansat. Oprirea unei hemoragii, ajutorul medical acordat calitativ va aduce un plus în șansele lui de supravețuire”.
„Aceasta se învață la medicina abilitară în anul patru și șase de studiu și acum în anul trei de rezidențiat e foarte bine să repetăm fiindcă suntem aproape de un teritoriu unde au loc conflicte militare și e foarte bine să faci o recapitulare la informațile care le-ai studiat cândva. Ceva nou nu ați luat de la ei? E nou echipamentul, la noi în Moldova trusele medicale are le-am văzut practic erau mai diverse dar aici sunt de calitate mai înaltă, dar ca principiu și concepție e tot aceeași”.
Manechinele și simulatoarele pentru exersarea tehnicilor medicale urgente au fost aduse de instructorii din Statele Unite ale Americii.
De 25 de ani Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” are parteneriate cu statul Carolina de Nord.
„Universitatea și-a propus să ofere maximal posibillități de dezvoltare și avansare a competenților și contextul internațional al acestei cooperări oferă oportunități suplimentare de avansare a cunoștințelor deja existente dar și de învățare a tacticillor noi, abordărilor noi, strategiilor noi care sunt enorm de importante în contextul globalizării și în contextul tuturor evenimentelor care au loc la nivel global și indirect influențează și RM”, Evelina Ghergheleanu, specialist în Relații externe USFM.
Pe parcursul săptămânii vor avea loc și exerciții de simulare a situațiilor de urgentă la unele spitale din țară.