Cazul directoarei de la Drochia: Federaţia Sindicală a Educaţiei cere protecție pentru pedagogi. Comentariul MEC

Cadrele didactice din țara noastră nu beneficiază de protecția cuvenită în desfășurarea activității lor. Constatarea aparține Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEȘ ), care consideră necesară reluarea subiectului privind ajustarea urgentă a cadrului legislativ din sistem în ceea ce privește oferirea protecției angajaților din învățământ.

Tema protecției pedagogilor devine una extrem de actuală și a fost abordată de FSEȘ în contextul cazului tragic de la un gimnaziu din Drochia, unde directoarea instituției și-ar fi pus capăt zilelor, în rezultaul unor situații dificile cu care ar fi fost nevoită să se confrunte.

„Dorim să accentuăm aspecte legate de oferirea de către Stat a unei protecții reale pentru cadrele didactice în caz de hărțuire emoțională și zdruncinării stării de bine a pedagogilor. Demult vorbeam despre necesitatea stringentă a ajustării cadrului legislativ din sistem pentru a oferi protecție angajaților din învățământ. Acum ne întrebăm – dacă acești pași concreți ar fi fost fi făcuți la timp – poate nici cazul Nataliei Manea nu ar fi fost? Statul ar trebui sa asigure cadrelor didactice nu doar protecție juridică, dar și ore asigurate de consiliere individuală și de terapie pentru prevenirea arderii profesionale, a burnoutului emoțional”, se arată într-un comunicat emis de FSEȘ.

Reprezentanții Federației insistă asupra modificării Codului Educației, afirmând că tragedia directoarei gimnaziului de la Drochia constituie un argument temeinic în acest sens.

„În cadrul dezbaterilor publice asupra proiectului de modificare a Codului Educației vizavi de asigurarea unei protecții juridice pentru pedagogi, printre multe alte reproșuri, ni s-a reproșat că nu avem destule argumente și nici exemple. Oare acest caz nu este un argument în sine? Nu ne dorim vorbe, pedagogii au nevoie de protecție”, declară membrii FSEȘ.

Pe de altă parte, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) susține că starea de bine a cadrelor didactice este un aspect extrem de important.

„Modificările la Codul Educației sunt parte din abordarea Ministerului de a asigura siguranța și bunăstarea tuturor participanților în procesul educațional. În același timp, relațiile colegiale în colectiv sunt la fel de importante și hărțuirea la locul de lucru între pedagogi este inacceptabilă ca și în oricare altă organizație”, se arată în comentariul oferit pentru info1.md de către purtătorul de cuvânt al MEC, Natalia Porubin.

Federaţia Sindicală  a Educaţiei şi Ştiinţei a exprimat familiei îndurerate a directoarei Natalia Manea condoleanțe însoțite de speranța să fie elucidate toate circumstanțele pe acest caz care a răvășit întreaga breaslă pedagogică din țară.

„Nu apucăm să ne dăm cu părerea, nu ne aventurăm în a căuta vinovatul, doar sperăm și credem că o anchetă riguroasă a organelor de ocrotire a normelor de drept ne va oferi o expertiză juridică asupra cazului, inclusiv asupra responsabilizării celor care în ultimii doi ani au lovit necruțător în Natalia. Întreg Corpul didactic din țară, reprezentat de Consiliul General al FSEȘ, este alături de familia îndurerată. Exprimăm sincere condoleanțe familiei, prietenilor, celor care au cunoscut-o și au apreciat-o pe Natalia Manea. Dumnezeu să o ierte”, se mai arată în postare.

Amintim că directoarea unei școli din raionul Drochia și-ar fi pus capăt zilelor chiar în instituția pe care o conducea. Tragedia s-a produs sâmbătă seara. Corpul neînsuflețit al femeii a fost găsit de un angajat al instituției de învățământ. Versiunea preliminară investigată de oamenii legii este că femeia s-a sinucis. Profesorii gimanziului au postat un mesaj de adio pe pagina de Facebook a instituției, în care au menționat că femeia a fost nevoită să facă față în ultimul timp unei situații dificile.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA