Pe 15 mai este marcată Ziua Internațională a Familiei. Mai multe instituții și-au deschis ușile pentru copii și părinți

În fiecare an, Ziua Familiei oferă un prilej minunat de a celebra și a reflecta cât de importantă este familia în viața fiecăruia. Familia este nucleul care ne formează ca indivizi, ne îmbogățește experiențele și ne sprijină în călătoria personală și profesională. De ziua Internațională a Familiei, mai multe instituții din țară și-au deschis ușile pentru copii și părinți. La Muzeul Național de Istorie cu această ocazie a fost instalată Cartea Interactivă de Istorie care are scopul de a transfera povestea trecutului de pe foi îngălbenite pe tehnologii de realitate virtuală.

 

”Mă bucur foarte mult că această expoziție are loc astăzi, când este ziua familiei și pe această cale vreau să transmit tuturor familiilor din RM din UE din întreaga lume să le dăruiesc multă sănătate și multă atenție la aceea cum gestionează creșterea și dezvoltarea familiilor. Remarc faptul că această sărbătoare o sărbătorim împreună aici în muzeu fiindcă astăzi muzeele înseamnă mult mai mult de când a însemnat cândva”, Sergiu Prodan, Ministrul Culturii.

Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului susține că realizarea acestei cărți interactive a fost posibilă cu ajutorul inginerilor moldoveni din Olanda, care își propun să dezvolte cât mai mult comunitatea și să atragă cât mai multe familii cu copii.

”Avem această carte interactivă care folosește tehnologia de protection mapping. De ce sunt importante muzeele viitorului, pentru că vizitatorul altfel, în special vizitatorii mici copii, ei își doresc experiențe interactive și își doresc să fie conectate toate simțurile și auzul și mișcarea ca să învețe”, Doina Nistor, directoarea proiectului Tehnologiile Viitorului.

Copii au mai avut posibilitatea să scrie împreună cu ministrul culturii cu penița înmuiată în cerneală.

”-Pentru mine azi a fost o zi foarte interesantă, mi-a plăcut scrisul cu pana și penița,

-Ce ai scris cu penița, azi este ziua familiei, ai scris ceva pentru familia ta?

-Eu am scris cu penița, am scris o scrisoare frumoasă pentru familia mea și am spus că este cel mai scump lucru din lume, fără ei nu pot trăi”.

”Îmi doresc de ziua familiei ca lui tata să îi treacă genunchiul și toată familia să fie unită. Mi s-a părut foarte bine cu penița când am scris, scriam atât de frumos, eu de mult nu am mai scris frumos”.

”Familia mea este foarte bine, ne suportăm unul pe celălalt și îmi doresc să trăim până la adânci bătrânețe și să petrecem orice moment frumos cu toată familia împreună”.

”Un grup de mame s-a adunat la Institutul Național de Intervenție Timpurie în Copilărie pentru a marca ziua internațională a familiei.
Cat timp copii s-au distrat mamele au croșetat câte o lucrare, care într-un anumit mod le reprezintă familia. Și pentru că echipa ONE TV este o familie am ales și noi să croșetăm un soare care reprezintă căldură și lumina”, Zinaida Batîru, jurnalistă ONE TV.

Familia este celula societății unde se nasc și se dezvoltă copii unde se simt bine și în siguranță, afirmă psihologii.

”Valorile umane și valorile ferești care o are o familie asta este comunicarea, comunicarea emoțională și sănătatea fizică , sunt lucrurile foarte ferești foarte clar pentru o familie. Dacă mami și tati sunt sănătoși atunci ei ar putea să comunice corect, să își exprime anumite emoții, să îl învețe pe copil ce este emoțiile, să comunice calm, liniștit și să îi asigure o copilărie fericită”, Lilia Turcan, psiholog Institutul Național de Intervenție Timpurie în Copilărie.

Noi suntem prestatori de servicii de intervenții timpurie în copilărie sunt servicii centrate pe familie pe lângă abilitare și suport încercăm să susținem holistic familia atât familia care crește un copil cu dezvoltare tipică dar mai ales o familie care cresc un copil cu dezvoltare atipică. Atunci trebuie să fim foarte atenți să susținem părinții, mama, tata, unitatea, frații, surorile care nu conștientizează ce se întâmplă în familie și atunci într-o echipă transdisciplinară dorim să susținem la maxim mai cu seamă familie care cresc copii cu necesități deosebite”, Daniela Bordeianu, director Institutul Național de Intervenție Timpurie în Copilărie.

La Institutul Național De Intervenție Timpurie În Copilărie am întîlnit-o pe Arina, diagnosticată cu o boală rară – Kernicterus. Fata pasionată de pictură și-a adus tablourile la expoziție. Mama Arinei ne-a spus că familia este locul unde se simte bine și unde poate să depășească toate obstacolele.

”Familia este un loc unde poți să mergi si să te simți bine, indiferent unde se află o să te simți bine oricum. Pentru mine jucăriile este de fapt și familia mea, în cazul dat iepurașii este un simbol al blândeței, al curățeniei, simbolul Paștelui de sărbătorile care au trecut și trebuie să fim alături de copilașii noștrii să se simtă bine”.

”Familia pentru noi este o unitate, trebuie să ne ajutăm, să ne susținem, prin asta o să trecem toate cele grele”.

Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA