Misiune mai puțin obișnuită pentru medicii din Capitală. Aceștia au salvat un copil care a fost transportat la spital cu suspecție la tetanos, a comunicat Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS), la ședința operativă a serviciilor Primăriei.
„Din păcate, în săptămâna care a precedat Sfintele Sărbători de Paști a fost o adresare mai interesantă în cadrul instituției medicale din municipiul Chișinău, ca ulterior să fie constatat că un copil de 4 ani este suspect la tetanos. Din fericire copilul este în stare stabilă acum”, a menționat Bolocan.
Șeful DGAMS a sublinit că micuțul nu era vaccinat împotriva tetanosului. În acest context, oficialul a îndemnat părinții să-și imunizeze copiii.
„Vreau să areamintesc tuturor părinților că tetanosul este o boală pentru care există vaccin. Vaccinarea contra tetanosului dă garanție că persoana nu se va îmbolnăvi. Această boală decurge foarte foarte greu și deseori cu rată de deces de 90%. Stimați părinți, vaccinați copiii”, a îndemnat Vladimir Bolocan.
Totodată, în cadrul raportului prezentat șeful-adjunct al DGAMS a menționat că pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 4 cazuri suspecte de rujeola: 1- la un pacient minor, alte 3 cazuri – în rândul adulților.
Potrivit wikipedia, tetanosul este o infecție caracterizată prin spasme musculare, precum și alte simptome.
„În cel mai comun tip, spasmele încep la nivelul maxilarului și apoi se răspândesc în restul corpului. Aceste spasme durează câteva minute de fiecare dată și apar frecvent. Alte simptome pot include febră, durere de cap, probleme la înghițire, hipertensiune arterială și ritm cardiac alert. Debutul simptomelor are loc, de obicei, între trei și douăzeci de zile după infectare. Recuperarea poate dura luni de zile. Aproximativ 10% din cei infectați mor”, scrie sursa.