Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandru Tarnavski, a fost demis din funcție cu votul aleșilor autonomiei, aceștia fiind nemulțumiți că acesta face jocul Puterii de la Chișinău. Demiterea acestuia survine după ce Tarnavski a criticat membrii grupării criminale condusă de oligarhul fugar, Ilan Șor, care ar conduce de facto autonomia, iar unii experți susțin că în așa mod aceștia își înlătură criticii și persoanele care nu le sunt loiale.
”Urmărim de mai mulți ani cum domnul Tarnavski face jocul puterii centrale, el nu doar face jocul, dar încearcă să dizolve din interior autonomia noastră și să ruineze Gagauzia”, Nicolai Andrușoi, deputat Adunarea Populară a Găgăuziei.
Alexandru Tarnavski a fost demis în cadrul ședinței din data de 7 mai a Adunării Populare a Găgăuziei, întrunirea având pe ordinea de zi doar demisia vicepreședintelui care i-a criticat în repetate rânduri atât pe bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, cât și pe oligarhul fugar Ilan Șor despre care spun unii experți că ar conduce în realitatea autonomia din sudul țării. Tarnavski a negat vehement acuzațiile, calificând drept „ridicole” suspiciunile de complicitate cu Partidul Acțiune și Solidaritate.
”Pe toate platformele deschise și închise cu conducerea țării eu m-am expus doar pentru un singur lucru: ca noi să avem un dialog constructiv și pragmatic cu Chișinăul pentru că fără el nu este posibilă dezvoltarea autonomiei noastre”, Alexandru Tarnavski, vicepreședintele demis al Adunarea Populară a Găgăuziei.
Portalul nokta.md din Găgăuzia susține că acesta nu a fost membru al grupării lui Ilan Șor, nu a ezitat să o critice când a fost cazul, dar a fost doar
o critică ușoară.
”N-a fost cel mai loial, să zicem, deputat grupării lui Șor și probabil nu a făcut parte de acea grupare a lui Șor, dar și care a făcut declarații care nu sunt foarte convenabile grupării lui Șor, lui Constantinov. Dar el nu a fost așa să zic foarte dur, critic dur al guvernării locale sau grupării Șor, probabil și asta nu prea convine grupării Șor care vrea ca fiecare să fie susținător al politicii care promovează aici”, Mihail Sirkeli, jurnalist, fondatorul portalului nokta.md
Iar expertul în securitate al comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru, afirmă că demiterea acestuia are legătură cu faptul că el nu este membru al grupării Șor care încearcă să-și întărească puterea în regiune în preajma alegerilor prezidențiale și a referendumului pe tema aderării la UE, eliminând persoanele care susțin parcursul european al Republicii Moldova.
”Această demisie vine în pregătirea referendumului și a alegerilor prezidențiale, consideră că astfel de voci ar fi putut dăuna campaniei de boicot care încearcă să o organizeze gruparea Șor în regiune și ar putea să arate că, într-adevăr, găgăuzii sunt diferiți, nu toți sunt poziții pro-ruse, gruparea Șor, nu toți sunt coruptibili, ca alți reprezentanți ai Adunării Populare a Găgăuziei care au acceptat, de exemplu, să fie prezenți și la crearea blocului Pobeda”, Andrei Curăraru, expert în securitate al comunității WatchDog.md.
Totodată, Curăraru afirmă că în așa mod gruparea Șor vrea să arate Krmelinului care o finanțează că în regiunea pro-rusă Găgăuzia este unitate absolută.
”Poziția pe care o ia gruparea Șor este și una de a arăta finanțatorilor săi că, de fapt, este unitate absolută în regiune și nu există o altă poziție decât cea a grupării Șor, ceea ce este departe de realitate”, Andrei Curăraru, expert în securitate al comunității WatchDog.md.
Prin vot secret, 19 deputați au susținut demiterea lui Tarnavski, decizia fiind luată la mai puțin de o lună de la participarea acestuia în cadrul emisiunii TV a unui post privat de televiziune, unde a declarat că „odată cu alegerea Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al Găgăuziei, Ilan Șor, care i-a oferit acesteia sprijin politic, s-a ales cu puterea politică în autonomie”, iar ,,scopul acestui politician este de a destabiliza situația din regiune, precum și de a răsturna puterea oficială de la Chișinău”.