știri.md

Fiecare om irosește în medie cel puțin 70 de kilograme de mâncare pe an. Datele au fost prezentate într-o cercetare

180 de mii tone de alimente vor ajunge la gunoi în 2024 în Moldova, ceea ce înseamnă aproximativ 3 mii de vagoane de tren de marfă, aliniate pe o lungime de 40 de kilometri. Cel puțin asta arată o cercetare efectuată de analiștii din cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale. Fiecare cetățean irosește în medie cel puțin 70 de kilograme de mâncare pe an, arată datele studiului. Fenomenul ia amploare în special după sărbători, când containerele de gunoi se umplu cu mâncare.

”Tot e scump. Să-ți iei în plus asta e un păcat. Un foarte mare păcat, dar lumea după cum vedeți acest lucru nu înțelege. Depinde după buzunar cum s-ar spune”. 

”Se aruncă foarte mult gunoi, mai ales, vin aici și descarcă și vin și încarcă cu tractorul în fiecare zi. Foarte multă mâncare se aruncă după sărbători, ani de zile asta se observă. Nu mâncăm noi atâta cât facem”.

”N-am aruncat, de unde eu o femeie bătrână la pensie să arunc mâncare. Mi-am făcut câte puțin să am și gata. Fiecare cu creierul lui, fiecare după cum consumă el. Eu socot după cât îmi trebuiește și dacă mai vin copiii”.

”Avem frigider, punem tot în frigider și păstrăm până terminăm tot.Țin 2-3 zile și mănânc”.

Mihail Tătaru l-am găsit în apropierea platformei de colectare a deșeurilor de pe strada Paris. El locuiește de mai mulți ani sub cerul liber. Recent bărbatul și-a sărbătorit ziua de naștere și s-a bucurat de mai multe bucate pe care le-a găsit în tomberoane. Acesta ne-a mărturisit că după sărbători oamenii aruncă mai multă mâncare, ceea ce-l salvează în zilele când foamea devine insuportabilă. Deși provine dintr-o familie numeroasă, bărbatul se simte abandonat. Dacă pentru unii, bucatele pregătite devin surplus și sunt aruncate, pentru alții, aceste resturi devin hrana de zi cu zi.

”Și de pomană mi-au adus, și pască, și vin, și băutură, și mâncare și apă mi-au adus. Pască, salate, vinegret, roșii, pepene”.

Analistul economic Veaceslav Ioniță susține că 40% din risipa alimentară a țării noastre este generată de cetățenii care merg la magazin, fac cumpărături, plătesc sume considerabile, le aduc acasă, iar ulterior aruncă multe dintre aceste alimente la gunoi pentru că nu mai doresc să le consume.

”Fiecare cetățean din Republica Moldova aruncă la gunoi undeva 71 de kg de alimente. Este foarte mult. Acestea sunt 180.000 de tone de produse alimentare. Vorbim de 3.000 de vagoane, dacă vă duceți la calea ferată imaginați-vă un tren cu o lungime de 40 de km, plin cu produse alimentare”, Veaceslav Ioniță, analist politic.

Deși prețurile produselor alimentare în Republica Moldova au crescut cu 64% în ultimii trei ani, conform expertului, oamenii continuă să se aprovizioneze în exces cu alimente. Ioniță afirmă că ceea ce costa 100 de lei în 2020, în prezent costă 164 de lei. Astfel, fenomenul risipei de alimente devine paradoxal, susține expertul.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA