Sezonul căpușelor a început mai devreme în acest an din cauza vremii călduroase. Insectele au invadat terenurile de joacă și spațiile verzi din Capitală. În aprilie, zeci de oameni înțepați de căpușă au solicitat ajutor, spun medicii de la primirea urgențelor a Spitalului Sfânta Treime din Capitală.
”Zilnic avem de la 4-5 pacienți de le acorda ajutorul medical de extragerea căpușei. Adresabilitatea e până la 24-36 de ore populația noastră știe complicațiile care pot surveni după complicațiile de căpușă”, Virginia Golovatîi, șefă a departamentului Medicină Urgentă SCM ”Sfânta Treime”.
Medicii susțin ca este foarte important ca insecta să fie extrasă de către un specialist, dar in cazul in care nu ajungeți la o instituție medical, căpușa trebuie extrasă cu multă atenție astfel încât să fie scoasă în întregime. Apoi să mergeți de urgenta la spital, și să arătați și insecta. Doar așa, specialiștii vor putea stabili dacă înțepătura este sau nu periculoasă.
”În condiții casnice să dezinfectăm locul de înțepătură, apoi cu o pensetă care a fost în prealabil sterilizată de a scoate fără mișcări rotative, fără a rupe corpul căpușei. Apucăm căpușa cât mai aproape de piele și ne stăruim să o înlăturăm cu toate părțile corpului, inclusiv și cu mustăcioarele care le are”, Virginia Golovatîi, șefă a departamentului medicină Urgentă SCM ”Sfânta Treime”.
Standardul de aur aș spune așa ar fi examinarea căpușei la prezența bacteriei în interiorul căpușei nu toate căpușele poartă bacteria în ea în sacul salivar și atunci și dacă căpușa nu are borelia în interior practic nu avem pentru ce să ne temem pentru a face borelioză”, Petru Paveliu, șef secție Spitalul Clinic de Boli Infecțioase , ”Toma Ciorbă”
Căpușele pot fi încărcate cu bacterii, cu paraziți și virusuri, producând boli destul de grave, spun medicii. În Republica Moldova cele mai răspândite boli transmise de căpușă este boala Lyme numită și borelioza și encefalita de căpusă. Inițial borelioza se manifestă print-o pată caracteristică în zona înțepată de căpușă.
”Este mai periculos în această maladie stadiile următoare ale bolii, care apar peste 2 luni și mai mult de la mușcătură și dacă nu a fost tratat primul episdt de cela cu afectarea pielii. În acele stadii pacientul are suferință mai severă, poate fi o poliatrită, adică o suferință articulară, durere articulații, cu edemațierea articulaților .Ar putea fi suferințe cardiace mai tardive și suferințe ale sistemului nervos central”, Petru Paveliu, șef secție Spitalul Clinic de Boli Infecțioase , ”Toma Ciorbă”
Cel mai mult au de suferit animalele de companie. După o scurtă plimbare prin iarbă, animalele au blana plină de insecte.
”Locul este curat nu vedem nici o afecțiune locală câinele s-a ales doar cu o sperietură mică”
La clinica veterinară l-am întâlnit pe Igor care a venit cu Izium în vârstă de 3 ani. Stăpânul ne-a povestit că a observat că dispoziția cățelului era diferită față de celelalte zile.
”Cam moleșit, mai mult dormea, dorea multă apă. Am indentificat în zona urechii – capului o căpusă, care am încercat să o scoatem singuri acasă dar pentru profilaxie totuși am decis să facem o consultație la medicul profesionist și să ne dea câteva recomandări”
Medicul veterinar afirmă că la animale bolile provocate de căpușă sunt confirmate prin analiza generală a sângelui și frotiului sanguin. Neidentificate la timp bolile pot provoca probleme de sănătate grave sau chiar fatale.
”În cazul când vorbim despre o babeziosă vorbim despre un parazit hemoparazitar își are traiul în eritrocite. Astfel animalul intră într-o stare acută de hipoxie ceea ce îi afectează foarte tare funcțiile vitale ale organelor interne”, Eugen Catac, medic veterinar.
După plimbări în parcuri şi păduri este foarte important să ne examinăm corpul pentru a vedea eventuale intepături fiindcă. Specialiștii ne recomandă să purtăm haine de culoare albă, care acoperă tot corpul. Iar în cazul animalelor, veterinarii îndeamnă stăpânii să verifice zonele cele mai sensibile ale animalului și să măsoare temperatura corpului care nu ar trebui să depășească 39,2 grade Celsus.
”În prejurul urechilor și vom feri blănița într-o parte și vom examina foarte detaliat pe suprafețele date, inclusiv pe interiorul pavilionului auricular, zonele pieptului, respectiv la zonele membrelor posterioare. Inclusiv și zona bucală, ne referim la locul de inserție a mucoasei cu dintele”.
Oamenii spun că știu riscurile înțepăturilor de căpușă și sunt foarte precauți.
”Am fost noi la pădure să culegem viorele și am găsit-o pe haine, adică ele erau prezente la temperaturi foarte joase. Știu pericolul și de obicei folosim spray-urile eu folosesc că am copii și ei prin iarbă aleargă și folosim spray-urile ca să nu avem contact cu ele”.
”Cu toții mergem mult prin iarbă. Purtăm chiar și benzi speciale de cauciuc atunci când pescuim. Pentru ca totul să fie închis peste tot. Când revenim, scuturăm totul.”
”Uleiurile esențiale, arborele de ceai foarte bine ajută. De exemplu înainte de a ieși faceți acasă o sticlă înainte de a ieși cu copilul, pulverizăm un pic pe spate, pe picioare mai mult și îi lăsăm să se plimbe și în caz că a ajuns căpușa venim acasă acel ulei esențial picurăm pe căpusă, ea o să iasă fiindcă nu îi place mirosul și dezinfectează foarte bine”.
”Ne controlăm când ne pornim acasă, contolăm hainele, scutură, ne uităm, mai detailat. Ne luăm ciorapi, îmbrăcăminte albă, mai albicioasă fiindcă ele se văd dacă se cațără se văd”.
Autoritățile susțin că locurile de recreere sunt prelucrate periodic.
”În timpul nopți se efectuează lucrări de combaterea căpușelor prin aplicarea unei soluții speciale care combat aceste insecte. Lumea trebuie să fie sigură, să fie vigilentă când se odihnește într-un parc, noi putem distribui soluția pe o porțiune dar lumea se odihnește alături”, Tudor Gîrbu, director interimar ÎM Asociația de gospodărie a Spațiilor Verzi.
Conform datelor oferite de Agenția pentru Sănătate Publică, de la începutul acestui an au fost înregistrate 18 cazuri de infectare cu boala lyme, iar cel mai mic pacient are 3 ani.