În Republica Moldova, sunt 50 de copii și 170 de adulți care suferă de hemofilie. Afecțiunea este o tulburare gravă de sângerare moștenită genetic, caracterizată prin incapacitatea sângelui de a se coagula corespunzător. Anual, pe 17 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Hemofiliei.
Institutul Mamei și Copilului, în colaborare cu „Societatea Hematologilor și Transfuziologilor din Republica Moldova”, au organizat un eveniment dedicat acestei afecțiuni. Scopul acestei inițiative a fost de a crește gradul de conștientizare în rândul populației despre hemofilie și de a oferi sprijin celor care se confruntă cu această boală.
Potrivit Ministerului Sănătății, tratamentul pentru hemofilie implică administrarea de concentrat al factorului VIII sau IX de coagulare, care ajută la compensarea deficitului factorilor de coagulare. De menționat că există două tipuri principale de hemofilie: tipul A, determinată de deficitul factorului VIII de coagulare, și tipul B, determinată de deficitul factorului IX de coagulare. În funcție de gravitatea deficitului de factor de coagulare, există forme ușoare, de gravitate medie și grave ale hemofiliei. În anul 2024, au fost alocate 23,2 milioane de lei pentru procurarea factorilor de coagulare.
Copiilor afectați de hemofilie li se asigură gratuit asistență medicală specializată la secția de Hematologie a Institutului Mamei și Copilului, iar adulților în Departamentul Hematologie al Institutului Oncologic.