402 mii de persoane au fost recenzate până în prezent, din momentul în carea a fost dat start Recensământului populației și locuințelor 2024. Cifrele au fost comunicate de Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul conferinței de presă susținute după ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri.
„Peste 402 mii de persoane deja au deschis ușa cu bunăvoință și au răspuns la întrebările recenzorilor. Este ste o cifră importantă și denotă că oamenii sprijină, susțin această activitate și discută cu cei peste 4 mii de recenzori din întreaga țară”, a menționat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Comunicatorul a mai spus că, potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică, la această etapă sunt peste 290 de mii de locuințe recenzate.
„Respectiv, acest exercițiu național continuă”, a spus Daniel Vodă.
Totodată, purtătorul de cuvânt a adus la cunoștință că sunt deja înregistrate cazuri de escrocherie, când infractorii, sub pretextul faptului că se organizează Recensământul, au contactat prin telefon mai mulți cetățeni, solicitându-le datele bancare.
În acest context, reprezentantul Guvernului a reiterat că datele de la recensământ sunt colectate EXCLUSIV pe o tabletă și DOAR prin interviu față în față.
„Vă rog să nu răspundeți la telefoanele, oamenii care sună și se prezintă ca fiind recenzori și solicită informații personale. Recenzorii nu vă vor telefona la telefonul mobil ca să solicite răspuns la telefon. Recenzorii vor veni în gospodăria dumneavoastră. În chestionarul de Recensământ nu sunt întrebări cu privire la date bancare, iar în cadrul recensământului oferiți răspunsuri doar persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică”, s-a adresat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În cadrul conferinței de presă, Daniel Vodă a comentat și informațiile apărute în spațiul public precum că Recensământul este desfășurat în scopul informării exacte cu privire la persoanele pe care statul le-ar putea mobiliza în cazul unor conflicte.
„Această minciună are picioare scurte. Este un fals absolut. Adevărul este că Recensământul populalației și Locuințelor nu are nicio legătură cu evenimentele externe sau interne care sunt în desfășurare. Este o cercetare statistică care este desfășurată la fiecare zece ani, fiind al treilea Recensământ care este organizat în țara noastră, conform stabdardelor internaționale și prin participarea tuturor oamenilor de bună-credință”, a explicat Daniel Vodă.
Amintim că luni, 8 aprilie, în Republica Moldova a început recensământul populației și locuințelor. Recenzorii, autorizați și autentificați, vizitează locuințele pentru a adresa întrebări din chestionarul de recensământ, înregistrând răspunsurile pe tabletă.