Tot mai mulți copii din Capitală ajung la spital cu Rotavirus. Doar în luna aprilie au fost înregistrate 18 cazuri de infecții, anunță autoritățile municipale. La rândul lor, medicii fac apel la calm si spun că deși numărul pacienților este ușor mai mare față de anul trecut, nu există motive pentru îngrijorare.
”În prima jumătate a lunii aprilie am înregistrat un cuantum de 50 la sută de îmbolnăviri cu rotavirus în primul trimestru. Dacă din luna ianuarie până în martie au fost raportate doar 35 de cazuri de rotavirus, în prima jumătate a lunii aprilie avem deja peste 18 cazuri”, Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială.
Potrivit Directoarei Spitalului Clinic Municipal De Boli Contagioase De Copii, în luna aprilie au fost spitalizați 17 copii cu vârsta de până la 5 ani, iar starea lor de sănătate este de gravitate medie.
”Infecția rotavirală se manifestă prin temperatură, vome și diaree. Cel mai mare pericol este că copii se deshidratează, pierd mult lichid și dacă mamele nu fac o hidratare corectă și nu se adresează la medic atunci poate ajunge până la deshidratare severă”, Ludmila Bîrca, directorul Spitalului Clinic Municipal De Boli Contagioase De Copii
În cazul deshidratării severe este necesară spitalizarea, spun medicii.
”Dacă vede că copilul nu vrea să bea sau nu poate bea, devine letargic, vomită sau poate să apară scaun cu sânge sau vomele devin incoercibile trebuie de apelat la serviciu de urgență”, Ludmila Bîrca, directorul Spitalului Clinic Municipal De Boli Contagioase De Copii
Rotavirusul este un virus care se poate transmite cu ușurință de la o persoană la alta. Infecția poate fi tratată ambulator dacă nu manifestă forme severe. Semnele acesteia debutează în decurs de două zile după expunerea la virus. Pentru a preveni îmbolnăvirea, medicii recomandă vaccinarea și o igienă adecvată.
”Vaccinul de rotavirus se face în primele luni de viață până la șase luni, este un vaccin sigur și nu există nici o contraindicație pentru utilizarea acesui vaccin. De aceea îndemn părinții să vaccineze copii”, Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, între 1 și 3 milioane de copii sunt răpuși de rotavirus în fiecare an.