Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a comentat acuzațiile lansate de PSDE, potrivit căruia, PAS utilizează Programul „Satul European” pentru a-și consolida poziția, prin presiune și corupere politică, iar drept rezultat unii aleși locali au aderat la partidul de guvernare. În replică, Grosu susține că motivul plecării ar fi altul. Ei ar fi fost dezamăgiți că PSDE ar fi intenționat să fuzioneze cu MAN, formațiune condusă de Ion Ceban.
Săptămâna trecută, mai mulți primari din Hîncești au anunțat că părăsesc rândurile PSDE și aderă la PAS. Ulterior, Partidul Social Democrat European a emis o declarație în care afirmă că cei care au părăsit rândurile partidului au fost supuși presiunilor din partea PAS.
Igor Grosu a confirmat că cererile au fost deja aprobate de organizația teritorială PAS din Hîncești. El spune însă că aceștia nu au fost supuși presiunilor, dar că s-au dezamăgit în politica partidului condus de Ion Sula.
”Sunt învinuiri gratuite. Oamenii ăștia au avut o poziție consecventă după ce în spațiul public a apărut întrebarea fuziunii unui pretins partid european, în realitate o clonă a partidului socialist cu acest partid. Acești oameni, primari, au avut o poziție tranșantă, au spus că nu sunt de acord să-l valideze drept european pe Ion Ceban. Oamenii sunt cu experiență, au trei patru mandate în spate”, a spus Igor Grosu.
PSDE a venit joi cu un nou apel în care a reiterat că actuala guvernare, reprezentată de PAS, utilizează Programul Național „Satul European” pentru a-și consolida poziția, prin presiune și corupere politică.
”Este evident că mulți primari care au beneficiat de proiecte din cadrul acestui program au migrat ulterior către PAS, ceea ce ridică întrebări serioase cu privire la integritatea procesului politic și la modul în care resursele administrative sunt utilizate în interes politic. Nu este acceptabil ca un partid să-și consolideze poziția politică prin forțarea primarilor altor partide și prin utilizarea resurselor administrative în acest scop. Această practică nedemocratică nu poate fi tolerată și ar trebui să fie condamnată ferm de către toate forțele politice proeuropene, indiferent de culoarea politică”, se arată în declarația PSDE.
PSDE a transmis un apel către toate partidele proeuropene, pentru a face ”front comun în fața atacurilor guvernării asupra valorilor democratice”, spune ei.