Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, celebrată anual la data de 8 aprilie, Oficiul Avocatului Poporului a venit cu un mesaj prin care își exprimă susținerea drepturilor femeilor, copiilor şi bărbaților de etnie romă.
„Acest moment reprezintă o oportunitate de a reflecta asupra problemelor cu care se confruntă romii în privința drepturilor și libertățile fundamentale”, se menționează în mesajul publicat pe pagina oficială a Oficiulгш Avocatului Poporului.
Anterior, Oficiul Avocatului Poporului a realizat un studiu, potrivit căruia se înregistrează progrese semnificative în ceea ce privește percepția asupra drepturilor romilor.
„Un număr în creștere de respondenți consideră că drepturile acestora sunt respectate într-o măsură mai mare în comparație cu anul 2020. Cu toate acestea, încă există provocări evidente, inclusiv accesul la muncă și asigurarea unui proces echitabil. Datele relevante din studiu indică că 48 % din respondenți consideră că drepturile romilor sunt respectate într-o mare măsură, în creștere față de 32,5 % în 2020. În ceea ce privește accesul la muncă, 42,7% din respondenți consideră că romilor li se asigură acest drept, în creștere de la 30,9% în 2020. De asemenea, 33,2% dintre participanții la studiu consideră că romii sunt printre grupurile cele mai vulnerabile în privința dreptului la un proces echitabil, alături de minoritățile religioase și persoanele LGBT”, indică studiul.
Potrivit unui alt studiu realizat de Oficiul Avocatului Poporului, s-a constatat că în majoritatea localităților urbane nu există o bază centralizată cu date veridice actualizate privind numărul total al copiilor de etnie romă de vârstă școlară, ceea ce împiedică stabilirea autentică a ratei de școlarizare/neșcolarizare a acestor copii.
Totodată, Ombudsmanul copilului, Vasile Coroi, subliniază că, în cadrul învățământului general obligatoriu din localitățile dens populate de romi, în prezent este atestat un nivel ridicat de discriminare față de elevii romi.
„Este esențial ca autoritățile să se concentreze pe salarizarea adecvată a mediatorilor comunitari romi și să ofere sprijin suplimentar cadrelor didactice care lucrează pentru a reduce diferențele educaționale”, a menționat Vasile Coroi.
În contextul Zilei Internaționale a Romilor, reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului îndeamnă toate părțile interesate să acorde o atenție sporită nevoilor acestei comunități și să se angajeze ferm în promovarea unei societăți mai incluzive și respectuoase cu diversitatea culturală.
Astăzi, zeci de femei din comunitatea romilor au mers în marș prin fața principalelor instituții din stat: Președinție, Parlament și Guvern. În așa mod, participantele au ales să atragă atenția societății asupra inegalităților din țară și au cerut eliminarea discriminării. Niciun oficial nu a ieșit să dicute cu femeile de etnie romă, chiar dacă acestea au făcut câte un popas în fața fiecărei instituții.