A fost dat startul evenimentului de lansare a Recensământului Populației și Locuințelor 2024. Recensământul se va desfășura în perioada 8 aprilie -7 iulie. La eveniment au participat mai mulți oficiali din țară.
Recensământul începe de luni, 8 aprilie. Recenzorii, autorizați și autentificați, vor vizita locuințele pentru a adresa întrebări din chestionarul de recensământ, înregistrând răspunsurile pe tabletă.
La evenimentul de lansare a participat și premierul Dorin Recean care a accentuat importanța colectării datelor.
”Datele care vor fi colectate vor fi utilizate în proiectele pe care le realizăm, în efortul de monitorizare a activității guvernului, societatea civilă trebuie să aibă acces la datele corespunzătoare. Pentru recensământ este bine sa realizăm colectarea tuturor datelor necesare pentru a identifica caracteristicele economice, sa vedem care sunt nevoile populație. Datele ne ajuta să alocăm transparent și responsabil resursele necesare pentru dezvoltarea țării și comunităților or asta este necesar pentru ca să creștem nivelul de trai și să construim Europa la noi acasă. Îndemn populația să participe”, a declarat premierul Dorin Recean.
Biroului Național de Statistică i-au fost donate 3000 de tablete, în valoare de 800.000, pentru a sprijini recensământul populației și al locuințelor de anul acesta. Donația a fost oferită în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.
”Recensământul este o activitate importantă națională care oferă oportunități ca să ne cunoaștem țara, câți suntem, care sunt necesitățile și ce sprijin avem nevoie. În fiecare casă vor ajunge recenzorii care vor colecta date unice. Recensământul ne va permite ca să ne încadrăm armonios în spațiul informațional global și european. Facem apel către populație să întâmpine recenzorii cu bunăvoință, pentru că fiecare om și casă sunt importante.
Acest recensământ va deosebi. 4000 de recenzori vor colecta datele pe tablete”, a spus Oleg Cara, șeful Biroului Național de Statistică.
UE a contribuit cu 2 milioane de euro pentru sprijinirea recensământului.
”UE înțelege rolul critic pe care îl joacă recensământul populației și locuințelor în conturarea unor politici eficiente. Datele exacte despre cetățeni va permite o planificare mai bună a bugetelor și resurselor umane, va aduce la o societate mai prosperă”, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks.
După finalizarea recensământului, tabletele vor fi transmise Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Muncii și Protecţiei Sociale. Recensământul populației și al locuințelor va începe în data de 8 aprilie și va dura trei luni. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocați 244 de milioane de lei.