Sursa: newsmaker.md

Expert în drept: Hotărârile Curții Constituționale nu au efect retroactiv. ”Alegerile s-au consumat”

Deciziile Curții Constituționale nu au efect retroactiv. Asta susține expertul în drept constituțional Alexandru Arseni, cu referire la ultima hotărâre a Înalte Curții, prin care au fost anulate restricțiile electorale în cazul membrilor fostului partid ȘOR.  Astfel, potrivit lui Arseni, alegerile locale la care nu au putut participa cei afiliați lui Ilan Șor nu pot fi anulate.

Deciziiile Curții Constituționale au efect doar pe viitor. Pentru că însuși principiul stabilit în Constituție, legea și hotărârile nu au caracter retroactiv, cu excepția cazurilor penale pronunțate asupra faptei săvârșite. În cazul dat nu se răsfrâng acțiunile acestei formațiuni”, explică expertul.

Chiar și așa, membrii fostului partid ȘOR, declarat neconstituțional, susțin că vor  contestarea rezultatelor alegerilor din 2023.

„Dorim să vă anunțăm că Hotărârea Curții Constituționale nu poate rămâne doar pe hârtie. Urmează să anunțăm care vor fi pașii noștri de mai departe. Imediat după publicarea Hotărârii motivate a Înaltei Curți, demarăm procedurile juridice pentru a contesta rezultatele alegerilor locale din 2023. Vom solicita organizarea alegerilor locale noi cu participarea tuturor candidaților în condiții egale și democratice”, a declarat Marina Tauber, membru al fostului partid Șor.

Alexandru Arseni, doctor habilitat în Drept Constituțional, contrazice aceste afirmații și spune că nu există niciun temei juridic pentru anularea alegerilor locale.

Alegerile s-au consumat și lucrurile merg înainte. Nimeni nu va declara alegerile neconstituționale, nevalabile și stabilirea unui nou scrutin electoral pe nivelul alegerilor locale. Nu există temei juridic pentru anularea alegerilor locale”, a precizat Alexandru Arseni.

Reamintim că recent, prin decizia Curții Constituționale, a fost a anulată legea care interzicea membrilor fostului partid ȘOR să candideze la alegeri. Ulterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că autoritățile vor ajusta legislația și că deputații nu vor permite ca „grupările criminale să deturneze procesele electorale”. 

„Vom examina atent argumentele prezentate de Curtea Constituțională. Vreau să reiterez și să asigur toți cetățenii Republicii Moldova că noi, analizând comentariile Curții, vom interveni pe legislație, astfel ca bandiții din această grupare criminală organizată să nu poată influența, participa la procesele democratice din Republica Moldova. Astfel de grupări criminale nu-și au locul în spațiul politic democratic al țării”, a declarat Igor Grosu.

La sfârșitul lunii iulie, Parlamentul a adoptat modificări la Codul Electoral. Aceste modificări stipulează că membrii executivi ai unui partid politic desființat și persoanele care au ocupat funcții prin intermediul acelui partid nu pot candida la alegeri pentru o durată de trei până la cinci ani după decizia Curții Constituționale.

În 2023, partidul „ȘOR”, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțional.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA