Noi acțiuni abuzive ale Tiraspolului față de școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului, semnalate de BPR

Biroul Politici de Reintegrare (BPR) denunță noi acțiuni abuzive admise de pretinsele autorități din stânga Nistrului în raport cu instituțiile de învățământ cu predare în limba română, care activează în regiunea transnistreană. Printre acestea se numără măsurile de impunere la plăți diferențiate pentru prestarea serviciile comunale, dar și transmiterea citațiilor ilegale tinerilor care își fac studiile în cele 8 școli pentru înrolare ulterioară în așa zisele structuri de forță.

Potrivit reprezentanților BPR, asemenea acțiuni contravin celor convenite anterior în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, și anume de a crea un mediu predictibil și prielnic desfășurării procesului educațional în cele 8 școli cu predare în limba română din regiune.

Subiectele reîntoarcerii sediilor instituțiilor de învățământ sau oferirii altora potrivite procesului de studii și necesităților, transmiterii citațiilor ilegale tinerilor din cele 8 școli și care sunt luați la evidență militară pe malul drept, ori solicitărilor către administrațiile instituțiilor de învățământ de a prezenta liste nominale ale tinerilor pentru a fi luați la evidență militară ori pentru a fi înrolați în așa zisele structuri de forță, barierelor artificiale în calea liberei circulații pentru profesori/personalul instituțiilor de învățământ menționate și bunurilor pentru acestea, constituie o mică parte din problemele majore întâmpinate”, precizează BPR.

Totodată, s-a constatat că în anul 2024, în mod unilateral, exponenții din regiunea transnistreană au revenit la noile măsuri de impunere la plăți diferențiate pentru prestarea serviciile comunale.

„Mai multor instituții de învățământ din cele menționate supra le-au fost majorate taxele pentru serviciile comunale”, afirmă reprezentanții BPR.

Biroul politici de reintegrare aduce la cunoștință că Tiraspolul refuză convocarea de aproape doi ani a ședinței grupurilor de lucru pentru educație unde sunt antrenați experți de pe ambele maluri.

În context, atât Biroul politici de reintegrare, cât și Ministerul Educației și Cercetării susțin că vor interveni cu măsurile de suport necesare, inclusiv pentru a compensa cheltuielile adițional suportate.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA