VIDEO Expert, după decizia CC: ”Tentativa de a contracara fenomenul coruperii electorale a eșuat din nou”

Tentativa de a contracara fenomenul coruperii electorale a eșuat din nou. Asta susține Alexandru Bot, expert WatchDog în domeniul justiției, care a comentat decizia Curții Constituționale prin care a fost a anulată legea care interzicea membrilor fostului partid ȘOR să candideze la alegeri.

Expertul susține că toți cei care au fost împiedicați să participe la scrutinul electoral, acum pot candida nestingherit atât la alegerile prezidențiale, cât și cele parlamentare.

”Curtea în mod special a accentuat că nu a fost respectată procedura de avizare și consultare publică a legii, mai mult – restricțiile impuse de lege nu stabilesc criterii clare vizavi de persoanele care nu pot candida. Efectul imediat al Hotărârii constă în faptul ca toți cei care au fost împiedicați să participe la scrutinul electoral, acum pot candida nestingherit atât la alegerile prezidențiale, cât și cele parlamentare. Respectiv, tentativa de a contracara fenomenul coruperii electorale a eșuat din nou. Or, ne aducem aminte că și în octombrie 2023 Curtea a invalidat o lege electorală cu scop similar”, afirmă Alexandru Bot.

Expertul susține că dacă autoritățile vor ajusta legislația, atunci noua lege trebuie să răspundă standardelor de calitate pe care le cere Curtea Constituțională.

”Partidul de guvernământ a ținut să accentueze că nu va renunță la efortul de a combate fenomenul ȘOR, pregătind o nouă inițiativă legislativă de modificare a Codului Electoral. Sperăm că de această dată legea să răspundă standardelor de calitate pe care le cere Curtea Constituțională. În același timp, organele de drept trebuie să demonstreze maxima vigilența pentru a documenta orice caz care poate vicia un exercițiu electoral”, a mai spus expertul.

Amintim că, Înalta Curte a declarat neconstituțional articolul din lege care interzicea membrilor fostului Partid ȘOR să candideze în alegeri. Ulterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că autoritățile vor ajusta legislația și că deputații nu vor permite ca „grupările criminale să deturneze procesele electorale”. 

La sfârșitul lunii iulie, Parlamentul a adoptat modificări la Codul Electoral. Aceste modificări stipulează că membrii executivi ai unui partid politic desființat și persoanele care au ocupat funcții prin intermediul acelui partid nu pot candida la alegeri pentru o durată de trei până la cinci ani după decizia Curții Constituționale.

În 2023, partidul „ȘOR”, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțional.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA