Premierul român Marcel Ciolacu a transmis, miercuri, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, că ţara vecină se numără printre susţinătorii fermi ai viitorului european al Republicii Moldova, aşa cum cetăţenii săi îşi doresc. „Comunitatea noastră de limbă, cultură şi istorie nu poate fi ștearsă, chiar dacă istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”, a spus premierul de peste Prut.
„Este o sărbătoare de suflet a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, Ziua Unirii Basarabiei cu România, în care marcăm actul istoric de la 27 martie 1918, prin care se împlinea voinţa românilor basarabeni de a reveni la patria mamă după un veac de ocupaţie ţaristă. Comunitatea noastră de limbă, cultură şi istorie nu poate fi ştearsă, chiar dacă istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite. Mai mult, vedem acum cum fraţii noştri de peste Prut aspiră la valorile lumii democratice din care România a ales deja să facă parte. Aspiraţiile lor au început să prindă contur odată cu decizia liderilor Uniunii Europene de a lansa negocierile de aderare cu Republica Moldova”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit Digi24.
Premierul a reiterat că România se numără printre susţinătorii fermi ai viitorului european al Republicii Moldova, aşa cum cetăţenii săi îşi doresc.
„Pe lângă proiectele de cooperare bilaterală în materie de interconexiuni energetice transfrontaliere şi asistenţa financiară, unde România se implică activ pentru dezvoltarea Republicii Moldova, suntem bucuroşi să împărtăşim pe parcursul procesului de aderare din propria noastră expertiză în materie de integrare europeană. Vă aşteptăm cât mai curând posibil în spaţiul valorilor democratice europene!”, a mai afirmat Ciolacu.
Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declarația Sfatului Țării menționând că: ”Basarabia, în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA”.