Scandalul grupelor cu program prelungit ia amploare. După ce ministerul a aprobat o metodologie-cadru de finanțare a acestora, acum autoritățile nu se pot înțelege la calcule. Reprezentanții Primăriei spun că Guvernul a fixat o sumă mult mai mare decât Primăria.
Informația este dezmințită însă de ministrul Educației, Dan Perciun, care precizează că sumele varieză în funcție de numărul elevilor care solicită acest serviciu.
„În data de 23 martie am primit ordinul cu care s-au tot lăudat prim-ministrul și ministrul care în proporție de 70 la sută este copiat din mecanismul pe care l-am propus noi în cadrul Comisiei Situații Excepționale a Municipiului Chișinău, ca și regulament provizoriu până la probarea Consiliului Municipal. Care a fost blocat de către guvern. Reieșind din formula pe care au dat-o cei de la Ministerul Educației, trei ore ar urma să coste 500 de lei, comparativ cu 360 de lei în mecanismul propus de către noi. Și șase ore de 1000 de lei, comparativ cu 690 de lei suma propusă de noi pentru șase ore”, a menționat Andrei Pavaloi, șef adjunct, DGETS municipiul Chișinău
Ministrul Educației și Cercetării dezminte informația și afirmă că costul va varia de la o instituție la alta în funcție de numărul de copii dar, și de vechimea în muncă a învățătorului.
„Primăria persistă în obrăznicie dincolo de faptul că a sistat finanțarea grupelor cu program prelungit și a renunțat la acest serviciu care l-a prestat de trei ani de zile din bugetul municipal, continuă să blocheze și să tergiverseze acest proces, ministerul a deblocat situația, a aprobat o nouă metodologie și primăria întâmpină dificultăți în realizarea calculelor matematice. Estimările sunt între 280 de lei și 560 de lei a costurilor cu program prelungit a grupelor, trei ore costă evident mai puțin, șase ore – un pic mai mult”, a spus Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
Lista acuzațiilor nu se rezumă doar la cost. Primăria susține că ministerul ar fi inclus și copiii din famiilii defavorizate în aceste liste contra cost și a cerut instituțiilor de drept să se sesizeze în raport cu acest regulament-cadru.
„În regulamentul aprobat de minister nu figurează scutirea taxei pentru elevii care provin din familile social dezavantajate, nu ii interesează aceste familii”, a spus Pavaloi.
La începutul anului curent, primăria Capitalei a anunațat că nu va mai finanța grupele cu program prelungit din cauza fondurilor insuficiente alocate din bugetul de stat. Decizia municipalității a provocat nemulțumirea părinților, dar și a fracțiunii PAS din CMC care a organizat câteva proteste în fața primăriei, solicitând autorităților Capitalei să redeschidă grupele cu program prelungit.
Ulterior, Primăria a anunțat că doar șase mii de elevi din familii defavorizate vor frecventa gratuit grupele cu program prelungit, iar ceilalți elevi din clasele primare vor beneficia de acest serviciu contra cost.
Regulamentul emis de către CMC a fost anulat de Comisia pentru Situații Excepționale a Guvernului, din motiv că autoritățile municipale n-ar avea atribuții pentru a impune colectarea acestor taxe de la părinți. Iar, pe 23 martie Ministerul Educației a publicat un nou regulament care ar asigura cadrul legal pentru activitatea grupelor cu program prelungit contra cost.
Peste 38 000 de elevi, din 124 de școli din Chișinău au fost înscriși în acest an în grupele cu program prelungit.