Consiliul European apreciază progresul înregistrat de către țara noastră în îndeplinirea refomelor necesare pentru calea aderării la Uniunea Europeană. Anunțul a a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținute de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, care a revenit de curând dintr-o vizită de lucru efectuată la Bruxelles.
„Pe 15 martie, ComisiaEuropeană a transmis proiectul cadrului de negocieri cu Republica Moldova către Consiliu, iar acum statele membre urmează să se expună asupra acestui proiect. Acest fapt este menționat în concluziile adoptate ieri, 21 martie, de către Consiliul European, care s-a întrunit la Bruxelles. În concluzii se menționează clar că Consiliul European apreciază progresul înregistrat de către Ucraina și Republica Moldova în îndeplinirea refomelor necesare pentru calea aderării noastre la UE. Statele membre invită Consiliul să adopte cadrul de negociere în mod rapid și să întreprindă următorii pași fără întârzire”, a comunicat Cristina Gherasimov.
Potrivit oficialului, la baza acestei decizii a stat întrunirea Consiliului pentru afaceri generale care a avut loc pe 19 martie, la care au participat miniștrii și secretarii de stat pentru afaceri europene din toate statelel membre ale UE. La eveniment au fost discutate cele mai recente evoluții înregistrate de Republica Moldova, în special cu privire la implementarea ultimelor trei recomandări ale Comisiei Europene.
„În cadrul Consiliului au fost aperciate progresele pe care le-am făcut cu privire la cele trei recomandări rămase ale Comisiei. Două sunt deja considerate de către Comisie îndeplinite și aici ne referim la recomandarea ce ține de fortificarea capacităților Procuraturii Anticorupție, dar și la cea cu privire la deoligarhizare. Iar la recomandarea ce ține de evaluarea judecătorilor și procurorilor, Comisia a amenționat că au fost constatate progrese semnificative”, a menționat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană.
Totuși, Cristina Gherasimov a subliniat că este nevoie în continuare de multă muncă pentru a se reuși menținerea acesui ritm accelerat.
„Trebuie cât mai curând să avem un procuror general integru, ales în mod transparent, pe baza unor criterii strict profesionale, precum și să fie numit cât mai curând noii judecători la Curtea Supremă de Justiție. De ritmul de avansare a reformelor depinde ritmul de avansare pe calea aderării la UE ”, a punctat Gherasimov.
În cadrul aceleeași conferințe de presă, Cristina Gherasomov a fost întrebată dacă raportul Comisiei Europene, documentul care prevede aderarea graduală la UE, ar putea reduce termenul de 6 ani, stabilit pentru Republica Moldova în contextul aderării la UE. Oficialul a răspuns că nu este exclus acest fapt.
„Depinde doar de noi, cât de mult va accelera participarea noastră sau integrarea noastră graduală momentul aderării la UE, pentru că de fapt ține de temele noastre pentru acasă. Atucni când îți este mai clar ce trebuie să faci sau cum funcționează pricese decizionale în cadrul Uniunii Europene, aceasta ne dă un beneficiu și depinde de noi cât de rapid o să le înțelegem și cât de rapid o să le adoptăm, în așa fel ca să transformăm și procesele noastre decizionale, ca să corespundă celor din Uniunea Europeană. Deci, nu avem un termen clar și fix, totul depinde de noi și de cât de mult ne vom implica în această integrare ”, a spus Cristina Gherasimov.