Sursa: newsmaker.md

Decizie CC: Referendumul republican poate avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale

Referendumul republican poate avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională care a respins ca fiind inadmisibilă o sesizare din partea deputaților BCS care au contestat legea care permite desfășurarea concomintentă a celor două scrutine.

 

Sesizarea a fost depusă de Vladimir Voronin, Vlad Batrîncea și Diana Caraman. Deaputații au susținut că textul „decât dacă se desfășoară în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale” vine în contradicție cu teza întâi din același alineat, care stabilește că referendumul republican nu poate avea loc cu 60 de zile înainte și cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor parlamentare sau prezidențiale.

Curtea Constituțională a notat că organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în statele europene.

Curtea a menționat că rațiunea organizării în aceeași zi a alegerilor parlamentare și a referendumului ar putea fi determinată de necesitatea reducerii cheltuielilor, iar organizarea unui referendum concomitent cu alegerile poate să conducă la creșterea numărului de participanți la ambele scrutine.

În concluzie, Curtea a reținut caracterul nefondat al criticilor autorilor sesizării, declarând-o inadmisibilă.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA