UE se pregătește să primească noi membri? Comisia Europeană a revizuit politica de extindere

Uniunea Europeană se pregătește să primească noi membri. Comisia Europeană a adoptat un document despre reforma internă a UE și revizuirile politicilor care să pregătească următoarea extindere.

Potrivit documentului, Uniunea Europeană și statele candidate trebuie să fie bine pregătite, procesul de aderare să se bazeze pe merite și pe un angajament politic ferm și de durată.
Potrivit Cristinei Ghrasimov, negociatorul-șef al Moldovei în procesul de integrare europeană, ”este crucial ca în referendumul din toamnă să avem un vot puternic, care să confirme decizia poporului de a consfinți în Constituție direcția europeană de dezvoltare a Republicii Moldova”.
Comisia subliniază, de asemenea, că extinderea Uniunii Europene va aduce beneficii pentru actualele și viitoarele state membre deopotrivă. Democrația, statul de drept și libertățile fundamentale sunt piatra de temelie a Uniunii și trebuie să stea la baza transformărilor din țările care se pregătesc să adere.
”În interesul moldovenilor și pentru a deveni un stat european autentic trebuie să ducem până la capăt eforturile de a construi un sistem de justiție integru și de a consolida lupta împotriva corupției”, mai scrie Gherasimov.
Potrivit Cristinei Gherasimov, integrarea vine la pachet cu numeroase beneficii.
”Apropierea de UE deja aduce beneficii pentru cetățenii noștri: ajutorul financiar de durată ne ajută să îmbunătățim infrastructura, sistemul educațional și medical, să oferim compensații din cauza crizei energetice, reducerea costurilor de transport și export pentru antreprenori, reducerea costurilor de roaming în țările UE, libera circulație a cetățenilor și integrarea în spațiul economic european. Integrarea treptată în Piața Unică Europeană, simultan cu procesul de aderare, propusă ieri de Comisia Europeană va avea efecte benefice inclusiv pentru sectorul agricol al Republicii Moldova – produsele noastre vor ajunge mai ușor pe piața europeană, iar cetățenii vor avea acces mai ușor la produse europene de calitate la prețuri mai mici”.

Comisia Europeană a constatat că Republicii Moldova i-a mai rămas o singură condiție de îndeplinit din cele 9 înaintate pentru începerea negocierilor de adereare la UE. Ultima cerință restantă se referă la procesul de vetting judiciar, și numirea unui nou Procuror General.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA