sursa: BNM.md

BNM reduce rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost stabilită la nivel de 3,75% anual. Decizia a fost luată astăzi, 21 martie, de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Decizia de politică monetară pe care a luat-o Comitetului Executiv al BNM a fost prezentată îna cadrul unui briefing de presă susținut de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu.

Comitetul executiv al BNM a adoptat prin vot unanim următoarea Hotărâre:

  1. Se stabilește rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 3,75 % anual;
  2. Se stabilesc ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul de 5,75% anual, la depozitele overnight – la nivelul de 1,75% anual;
  3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 33 % din baza de calcul;
  4. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 43% din baza de calcul.

Este vorba de revizuirea în scadere a ratelor de bază, o micșorare pe care am decis-o cu votul unanim al Comitetului Executiv al BNM. Este o decizie ce reflectă angajamentul nostru de a răspunde dinamic la evoluțiile economice actuale. Am micșorat rata de bază pentru a susține cererea și a stumula consumul. Această decizie înseamnă costuri mai mici pentru împrumuturi, oportunitate excelentă pentru consumatori de a-și refinanța la rate mai avantajoase datoriile existente și pentru a face să investească în expansiune și inovare”, a explicat Anca Dragu.

Guvernatoarea BNM a dat asigurări că specialiștii vor continua să minitorizeze îndeaproape evoluțiile economice din mediul intern și extren și, la nevoie, într-o manieră responsabilă și transparentă, să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a atinge obiectivul fundamental al BNM – asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.

Decizia BNM are scopul de a menține inflația în limitele intervalului de variație de plus-minus 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5% , considerat nivel optim pentru creșterea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu. În luna februarie, inflația s-a aflat pentru a 5-a lună consecutiv în intervalul țintei, fiind de 4,3% cu 0,3 puncte procentuale mai joasă decât în ianuarie”, a precizat Dragu.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA