Reforma ”Restart”, atacată la CC. Sesizarea, depusă de deputatul Gaik Vartanean, reprezentant MAN

Formațiunea condusă de edilul Ion Ceban a depus o sesizare la Curtea Costituțională prin care solicită să fie verificat controlul constituționalității Legii 256 care prevede reforma sistemului de asistență socială „Restart”. Deputatul Gaik Vartanean, reprezentant MAN, a fost cel care a mers la CC, alături de doi angajați ai Primăriei. E vorba de Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială, și șefa Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, Tatiana Oboroc. Aceștia susțin că reforma Restart este discriminatorie în raport cu cei din Chișinău și UTA Găgăuzia.

 

”Au fost încălcate principiile constituționale și actele normative internaționale la care Republica Moldova este parte, ceea ce ține de protecția socială. A fost încălcat flagrant principiul egalității și discriminării. Cel mai grav lucru este că ministerul, de nenumărate ori, în toate conferințele a spus că nu vede nicio discriminare”, au spus autorii sesizării.

Scandalul în jurul achitării salariilor asistenților personali din Chișinău durează de câteva săptămâni. Autorităților locale fie le-au redus în jumătate salariile, fie i-au lăsat fără remunerare din lipsă de bani, invocând că aceste cheltuieli trebuie să fie suportate din bugetul de stat. Pentru anul 2024, în bugetul provizoriul al municipiului Chișinău a fost aprobată suma de 177,6 milioane de lei pentru asistența personală, cu 15% mai mult decât anul trecut. La începutul acestui an primarul Ion Ceban ar fi dispus tăierea finanțării pentru asistența personală, ceea ce a provocat reducerea salariilor și disponibilizarea asistenților personali.

Edilul Ion Ceban susține că Guvernul trebuie să-și asume aceste plăți așa cum o face în cazul localităților din toată țara. De celalată parte, autoritățile centrală spun că este obligativitatea Primăriei să-i plătească pe asistenții personali. Atât Primăria, cât și executivul s-au atacat reciproc în judecată pe marginea problemei.

Pe motiv că asistenții personali au rămas fără bani după ce au fost demiși de miunicipalitate, guvernul a venit cu o soluție. Ministrul Munciii și Protecției Socialea a anunțat că cei 650 de asistenți personali care au fost disponibilizați de către Primăria municipiului Chișinău vor fi angajați de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale în cadrul unui serviciu nou creat care va fi disponibil din luna mai.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA