imagine ilustrativă

VIDEO I-a oferit o șansă la viață. Un bărbat din Orhei și-a salvat fratele, donându-i o parte din ficat

Sunt nevoiți să aștepte ani de zile o șansă la viață, iar mulți dintre ei nu supraviețuesc acestei așteptări. 10 la sută dintre pacienții din Moldova diagnosticați cu boli hepatice decedează din cauza acestor maladii, cele mai răspândite fiind hepatita virală și ciroza hepatică.

Mulți pacienți ar putea fi salvați dacă ar beneficia de un transplant de ficat, însă pacienții sunt nevoiți să aștepe ani în șir un donator compatibil.

Constantin Stratan are 40 de ani și este originar din Orhei. Bărbatul a primit o șansă la viață datorită fratelui său mai mic Gheorghe Stratan. Constantin povestește că acum 10 ani a fost diagnosticat cu ciroză hepatică. A beneficiat de numeroase tratamente, dar starea de sănătate doar s-a agravat.

În ianuarie, bărbatului i s-a făcut transplant de ficat, iar donator a fost fratele acestuia. Intervenția a durat peste 10 ore și a fost efectuată de un grup format din 40 de specialișți de la Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga.

Am observat că s-au umflat picioarele tare, m-am adresat la medicul de familie, am dat analize și mi-a spus că sunt probleme cu ficatul. Am urmat un tratament și apoi mi-au spus că trebuie să mă gândesc pentru un transplant, m-am gândit să plec în Europa, apoi soția a vorbit cu fratele, eu nu am vorbit fiindcă nu am vrut să îl implic, el a fost deacord să îmi dea o parte din ficatul lui. Îi mulțumesc foarte mult”, Constantin Stratan, pacient.

Am acceptat situația din start așa cum era. Am avut încredere în toată echipa, pentru că în asemenea cazuri este foarte important psihologic cum ești, cum te încurajezi pe sine însuți”, spune Gheorghe Stratan, donator .

Chirurgul Adrian Hotineanu susține că în țara noastră donatorii în viață sunt cazuri rare. Deseori organele sunt prelevate de la pacienți aflați în moarte cerebrală.

Dacă noi avem un donator viu care este sănătos, avem un procent mic de complicații. Cum scrie protocolul, așa și îl respectăm. Avem doi frați. Donatorul a venit sănătos și a plecat sănătos. Ficatul se hipertrofiază, nu se regenerează, în volum în normă timp de 6 luni-1 an de zile, totul e ok, donatorul sută la sută nu are complicații”, explică Adrian Hotineanu, profesor universitar, chirurg la SCR „Timofei Moșneaga”.

La spitalul clinic republican Timofei Moșneaga în lista de așteptare sunt 80 de pacienți care au nevoie de transplant hepatic.

Avem pacienți cu hepatite virale în stadiul terminal, care este ciroza de ficat. Cu părere de rău ficatul nu mai lucrează și atunci supraviețuirea lor pe lista de așteptare sau conform unui scor special de mai puțin de 2 ani de zile, atunci îi luăm pe lista de așteptare să îi transplantăm”, afirmă Adrian Hotineanu, profesor universitar, chirurg la SCR „Timofei Moșneaga”.

Din 2013 în țara noastră au fost efectuate peste 100 de intervenții de transplant hepatic.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA