O divergență între președintele Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu ridică semne de întrebare referitor la ajutorul SUA către Israel. Unii oficiali cred că SUA intenționează să restricționeze ajutorul militar dacă Israelul va continua cu o ofensivă terestră în sudul enclavei, scrie Reuters.
Tensiunile dintre Biden și Netanyahu au dat un nou impuls discuțiilor cu privire la modul în care aceasta și-ar putea folosi influența pentru a convinge Israelul să facă mai mult pentru a facilita ajutorul umanitar în Gaza și pentru a evita alte victime civile palestiniene grele în războiul său împotriva Hamas. Declawrațiile le aparțin unor oficiali americani.
Cea mai mare sursă de influență a lui Biden este furnizarea de arme de către SUA. Totuși, în condițiile în care Biden dă semne tot mai mari de frustrare față de Netanyahu, oficialii americani nu au exclus o posibilă schimbare de politică, care ar putea include impunerea unor condiții privind ajutorul militar în cazul în care Israelul își duce la îndeplinire amenințarea de invazie a Rafah, în sudul Gaza.
Într-o altă ordine de idei, colaboratorii recunosc că trebuie să evite să le ofere republicanilor o temă de care să profite alegătorii pro-Israel, dat fiind faptul vă se apropie alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii.
Nu există indicii că s-au luat decizii cu privire la restricțiile asupra livrărilor de arme în cazul unei invazii la Rafah, ceea ce Biden a avertizat că nu trebuie să se întâmple fără un plan israelian de protecție a civililor din zona respectivă. Mai mult de jumătate din populația din Gaza se adăpostește în zona Rafah.
Cei mai mulți analiști au spus că, având în vedere considerentele legate de anul electoral al lui Biden, se așteaptă ca acesta să fie foarte atent atunci când va decide dacă va exercita presiuni asupra lui Netanyahu prin folosirea unor pârghii legate de arme sau dacă va renunța la protecția diplomatică a Israelului în Consiliul de Securitate al ONU. Probabilul candidat republican la președinția SUA, fostul președinte Donald Trump, s-ar năpusti asupra unor astfel de mișcări ca amenințări la adresa securității Israelului.
Cel puțin 31.045 de palestinieni au fost uciși și 72.654 au fost răniți în atacurile israeliene din Gaza începând cu 7 octombrie. Bilanțul revizuit al victimelor din Israel în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie se ridică la 1.139 de morți, iar zeci de persoane sunt în continuare ținute captive.
De asemenea, ONU spune că cel puțin 576.000 de palestinieni din Gaza, un sfert din populație, sunt la un pas de foamete.