VIDEO Condiții moderne pentru pacienții și medicii de la Institutul de Medicină Urgentă

Condiții moderne pentru pacienți, dar și pentru medicii de la Institutul de Medicină Urgentă. Singura secție de chirurgie oro-maxilo-facială din Republica Moldova a fost inaugurată marți, după ce a fost renovată capital. Modernizarea secției a durat un an și a costat peste nouă milioane de lei.

Angela Țilea în vârstă de 52 de ani este prima pacientă care a intrat în secția nouă. Femeia povestește că a ajuns aici pentru prima dată acum doi ani, iar pe atunci secția era într-o stare deplorabilă. Acum pacienta a venit la o consultație și este impresionată de condițiile oferite.

Mă dureau urechile și gâtul, mă gândeam că e o răceală simplă. Am chemat salvarea și mi-a spus că e o angină purulentă, care trebuie curățată și apoi voi merge acasă, peste câteva ore”.

Tratamentul prescris nu a ajutat-o, iar starea ei s-a agravat. Pacienta a fost transportată la Institutul de Medicină Urgentă, unde a suportat trei intervenții chirurgicale.

S-a adresat la noi într-o stare extrem de gravă: sepsis, cu insuficiență respiratorie externă, ceea ce înseamnă că pacientul poate respira doar în poziție impusă. Ca rezultat, membrana nu a suportat presiuni, se acumula mai mult lichid purulent și s-a răspândit în țesuturile înconjurătoare în regiunea submandibulară. A ajuns până în mediastin – o zonă situată după stern, între coloana vertebrală, inimă și vasele magistrale sanguine”,  a explicat Mihai Cebotari, șeful secției Chirurgie oro-maxilo-facială.

50 la sută dintre pacienți ajung în secția oro-maxilo-facială cu infecții inflamatorii, iar 30 la sută – cu traumatisme severe la nivelul capului, a gâtului, a feței și a maxilarelor, precum și a țesuturilor moi ale cavității orale.

Medicii care activează în secția de chirurgie oro-maxilo-facială afirmă că mulți pacienți refuzau să fie internați când vedeau condițiile din secție.

Într-adevăr am avut o secție care necesita o reparație urgentă, pentru a crea condiții pacienților noștri. În rezultatul acestei reparații vom avea mai mulți pacienți pentru a le crea confort, condițiile necesare, pentru a le oferi mai multe intervenții chirurgicale”, spune Ion Dabija, asistent universitar Catedra chirurgie oro-maxilo-facială.

Odată cu dezvoltarea acestor condiții, nu numai hoteliere, dar și în sala de operație, procurarea unui tomograf special pentru chirurgia maxilo-facială, a dispozitivelor medicale, clinica va implementa noi operații, noi tehnologii și va fi un promotoriu la cele mai complexe intervenții”, afirmă Diana Manea, vicedirector medical IMU.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a subliniat că pacienții care ajung aici nu pot fi internați în alte instituții medicale din țară, din cauza gravității cazurilor.

Secția avea condiții care nu puteau fi acceptate. Au fost investite peste 9 milioane de lei, astfel ca să se finalizeze o reparație capitală, să fie asigurat cu un mobilier nou și echipament medical necesar în activitatea colegilor. Important că nu vor mai fi mulți pacienți într-un salon, condiții pentru lucrătorii medicali ceea ce este foarte important”.

Secția de chirurgie oro-maxilo-facială are o capacitate de 32 de paturi și 33 de angajați. Anual aici sunt efectuate 1400 de intervenții chirurgicale.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA