foto: noi.md

În Republica Moldova ar putea fi create camere agricole. Proiectul de lege, aprobat de Guvern

În țara noastră ar putea fi create Camere agricole, datorită cărora ar putea fi eficientizată cooperarea dintre factorii de decizie și fermieri în procesul de adoptare a politicilor gricole. Un proiect de lege în acest sens a afost aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri.

Proiectul este elaborat în scopul creării unui cadru legal , favorabil dezvoltării și funcționării camerelor Agricole din Republica Moldova, ce reprezintă organizații profesionale autonome apolitice, arondate teritorial în zece regiuni ale Republicii Moldova. Proiectul prevede modul de organizare, constituire a Camerelor agricole regionale, precum și a Camerei Agricole Naționale. Modalitatea obținerii a calității de membru al Camerei Agricole, beneficiile create de către Camerele Agricole rezidă în  asigurarea unei cooperări eficiente și a unui dialog permanent dintre factorii de decizie și fermieri în procesul de adoptare a politicilor gricole, creșterea capacității de însușire de către fermieri a noilor tehnologiei, a instrumentelor disponibile, precum și a fondurilor de sprijin destinate dezvoltării agriculturii, mediului rural și infrastructurii aferente va asigura accesul fermierilor la servicii de consultanță, consiliere agricolă și formare continuă care să-i sprijine în procesul de dezvoltarea a afacerilor agricole”, a explicat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Pe de altă parte, fermierii au anunțat că nu sunt de acord cu acest proiect de lege, întrucât prin intermediul acestui document s-ar urmări imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli.
Asociația Forța Fermierilor categoric și conceptual nu este de acord cu proiectul legii privind organizarea și funcționarea camerelor agricole. Acest document de-facto prevede asociere forțată a fermierilor și ingerință directă a autorităților statale în procesul constituirii camerelor agricole. Chiar dacă ministerul agriculturii încearcă să camufleze «colectivizarea» silită a agricultorilor sub forma de persoana juridică de drept public, este evident că în realitate se urmărește imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli prin crearea unor organizații necomerciale ale agricultorilor din toata țara cu OBLIGAREA tuturor fermierilor să devină membrii acestora (art. 8, alin.(2) din proiectul de lege). Mai mult ca atât, în conformitate cu art. 35, alin. (2), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va convoca adunarea generală a camerelor agricole regionale pentru alegerea organelor de conducere ale acestora.  Organizația noastră nu are nimic împotriva apariției camerelor agricole ca încă o formă de asociere benevolă a producătorilor agricoli. Dar în redacția propusă proiectul de lege contravine flagrant art. 20 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și art. 41 din Constituția RM, care au consacrat dreptul fundamental la liberă asociere”, se arată într-o declarație emisă de Asociația Forța Fermierilor.
În acest context, organizația s-a adresat către Parlamentul Republicii Moldova în vederea organizării urgente a consultărilor publice pe documentul respectiv și modificării conceptuale a acestuia. De asemenea aceștia solicită să nu fie admisă aprobarea legii în redacția propusă.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA