”O ingerință fără precedent, însă este abia începutul”. Astfel comentează expertul WatchDog, Andrei Curăraru, informațiile prezentate de SIS privind imixiunea Rusiei în procesele electorale din Moldova. Curăraru afirmă că lista actorilor politici care ar fi impicați în procesul de destabilizare la indicația Kremlinului ar trebui completată cu cei care pretind a fi proeuropeni.
Andrei Curăraru a vorbit despre cele trei grupuri de actori poltici pro-ruși despre care șeful SIS, Alexandru Musteața, susține că încearcă să compromită parcursul european al țării.
În prima categorie sunt politicieni pro-ruși deschiși: ”Aceștia sunt vocali în sprijinirea relației cu Rusia și au legături directe și confirmate cu diverse entități rusești, inclusiv serviciile speciale, consultanții politici, grupurile criminale organizate și conducerea de la Kremlin. Acești politicieni sunt deschiși în manifestarea susținerii lor pentru Rusia”.
O altă categorie vizează politicienii care pretind neutralitate, dar servesc interesele Rusiei, dar și politicienii conectați la grupurile criminale organizate
”Aceștia sunt implicați în acțiuni hibride anti-Chișinău și sunt conduși de un cetățean al Republicii Moldova aflat în căutare internațională. Acești politicieni fac parte dintr-un scenariu mai amplu orchestrat de Federația Rusă pentru destabilizarea Republicii Moldova și sunt legați de grupurile criminale organizate”.
Andrei Curăraru susține că nu trebuie ignorată o ultimă categorie: ”Forțe politice pretinse proeuropene care se promovează utilizând subiecte aparent tehnice – administrarea urbelor, probleme social-economice sau culturale, așa-numiți „sleepers” care se vor activa la momentul în care vor putea periclita eficient parcursul nostru european. Da, este o ingerință fără precedent, dar și abia începutul”.
Amintim că, Serviciul de Informații și Securitate a publicat raportul potrivit căruia, scopul strategic al Federației Ruse este atragerea Republicii Moldova în zona sa de influență. Potrivit SIS, se vrea compromiterea referendumului pentru integrare europeană și imixtiuni în cadrul alegerilor prezidențiale. Kremlinul ar avea planuri și pentru anul viitor – accederea partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse în Parlament pentru a crea o majoritate pro-rusă. SIS consideră că actorul principal în acțiunile de destabilizare ar fi gruparea lui Ilan ŞOR.