foto: noi.md

VIDEO După discuțiile cu ministrul Agriculturii, fermierii urmează să discute cu reprezentanții băncilor comerciale

Agricultorii renunță temporar la proteste, însă, tehnica agricolă va rămâne pe marginea carosabilului. Săptămâna viitoare, pe 27 februarie, ar urma să aibă loc prima ședință a unei noi comisii care va fi creată pentru a soluționa problemele fermierilor.

Anunțurile a fost făcute după întrevederea de vineri dintre ministru Agriculturii, Vladimir Bolea, și fermierii protestatari.

În primul rând vorbim despre acele 500 de mii de lei garantate din partea statului și astăzi vom vorbi cu băncile comerciale și noi urmează acest produs. Evident că am discutat și despre cele 50 de milioane care deja este în proces de depunere și la moment este vorba de 144 de agricultori care au depus dosarele. Până săptămâna viitoare băncile trebuie să informeze care sunt totuși impedimentele cu care se ciocnesc ei în modul de-a folosi regulamentul nostru.  Marți va fi constituit un grup de lucru dintre reprezentanți al ministerului de finanțe, a ministerului agriculturii, ODA și agricultori ca să începem ca să lucrăm pe fiecare punct”, spune Vladimir Bolea.

Fermierii nu au spus tranșant dacă sunt mulțumiți sau nu de rezultatele discuțiilor, dar au precizat că, vor să fie siguri că comisia nou creată nu este o încercare a Guvernului de a trage de timp, de aceea, au decis că tehnica agricolă va rămâne pe marginea drumurilor, dar nu vor recurge, deocamdată, la blocarea șoselelor naționale.

„A fost promisiunea că toate subvențiile la dobânzile creditelor vor fi achitate până în data de 31 martie. Agricultorii rămân sceptici în raport cu această comisie, chiar dacă au acceptat să delege reprezentanți, iar prima ședință va avea loc în data de 27 februarie. Agricultorii sunt nedumeriți de ce nu era posibil de anticipat aceste probleme depre care autoritățile au fost sesizate de mai multe ori”, se arată într-un comunicat publicat de Forța Fermierilor.

Întâlnirea dintre fermieri și ministrul Agriculturii s-a început la ora 14:00 și a durat mai bine de două ore. De dimineață, însă, fermierii au ieșit la proteste pe drumurile din țară. Vineri, a fost din nou haos la punctul de trecere al frontierei Leușeni Albița. Inițial, tehnica agricolă era parcată pe marginea carosabilului. La un moment dat, două dintre tractoare au pornit într-un marș spre vamă, dar, cu aproape 100 de metri înainte de a ajunge la destinație, polițiștii de frontieră le-au îngrădit accesul.

„Dați-i voie băiatului să se ducă până în vamă, care orice transport. Care-I problema? În așa caz vă blocăm tot, noi vrem să facem omenește, să nu facem dificultăți.”

Supărați că nu au fost lăsați să ajungă în vamă, fermierii au blocat cu tractoarele accesul spre punctul de trecere al frontierei Leușeni Albița pentru toate vehiculele. Drumul a fost închis de la ora 11:00 până la 15:30.

Vineri, au fost organizate marșuri cu tehnică agricolă pe mai multe drumuri din țară. O acțiune similară a avut loc în raionul Taraclia. Peste 20 de tractoare au pornit din satul Balaban spre Portul Giurgiulești, claxonând încontinuu.

„Avem haiduci și aici, oameni cu caracter, care s-au săturat să stea în genunchi și să se roage. Băieții au pornit într-un marș, vedem acțiunea lor de mai departe. Este aceeași problem, băieții nu au soluții”, scrie pe Facebook Sergiu Stefanco, fermier.

Agricultorii au ieșit la proteste în data de 7 februarie, iar pe 12 februarie au blocat pentru prima dată punctul de trecere Leușeni Albița.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA