VIDEO Vestitorii primăverii, puși în vânzare, în centrul Capitalei

Centrul Capitalei s-a umplut de mărțișoare cu două săptămâni înainte de sosirea primăverii. Târgul de primăvară a fost inaugurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, iar standurile pline cu mărțișoare atrag trecătorii. Fie că sunt confecționate din mărgele sau din fire subțiri împletite cu măiestrie, fiecare mărțișor își are farmecul său unic și povestea sa.

Polina Calitina, o meșteriță pricepută, își împărtășește pasiunea pentru tradiție și meșteșug cu fiecare vizitator care poposește la standul ei. Femeia lucrează cu suveica, folosind tehnica franceză “frivolite”. În acest an, ea a confecționat o mie de mărțișoare, pe care speră să le vândă. Meșterița ne-a mărturisit că primește o plăcere deosebită de la interacțiunea cu oamenii și simte că poate să-i facă un pic mai fericiți.

”Cercei, brățări, mărțișoare. Asta e din tinerețe, un hobby, cum se spune. Tot ce am văzut, am vrut să învăț și eu. E un fel de terapie și îți ocupă și timpul cumva. Primii ani e mai greu, dar după te acomodezi. Deodată ieșeam cu o cutiuță, puneam încă o cutiuță pe dânsa, pe urmă mi-am cumpărat masă, te modernizezi”. 

Pe lângă mărțișoare, târgul oferă o varietate de produse tradiționale, de la ceramică lucrată manual și obiecte din lemn sculptat cu iscusință, până la bijuterii inspirate din folclorul local. Este un adevărat festin pentru ochi și suflet. La standurile cu mărțișoare, întâlnim artiști tineri și inventivi, care își aduc contribuția la reinterpretarea tradiției într-un mod modern și sustenabil. Printre ei este și Petru Tugulea. Tânărul face parte dintr-o dinastie de meșteri populari de la Nisporeni. În fiecare dimineață, Petru parcurge zeci de kilometri ca să ajungă la Târgul de Primăvară din Capitală. Tânărul ne-a mărturisit că în ultimii zece ani, nu a omis nicio ediție a târgului, iar stilul unic al bijuteriilor confecționate de mama sa, Angela, este recunoscut și apreciat nu doar în Capitală, dar și în România, unde familia Tugulea a reușit să deschidă și un magazin.

”Avem cercei, broșe, seturi, coliere din argilă polimerică. Durează un pic de timp să le faci, dar în schimb, primești plăcerea și binecuvântarea de la cei care cumpără. De la 25 până la 50 pentru mărțișoare și deja pentru cercei, unde e mai mult lut, mai mult lucru, de la 100, 150, seturile la 200”.

În timp ce ne-am îndreptat spre un stand decorat cu modele clasice de mărțișoare, l-am întâlnit pe Andrei Nicolae din Călărași, care vindea sute de mărțișoare confecționate de soția sa și cei trei copii ai cuplului. Bărbatul ne-a mărturisit că este nevoit să îndure frigul și să facă fața schimbărilor bruște de temperatură.

”Frigul, ploia, ninsoarea, bucuria și plăcerea în același timp. Primele zile stăm mai mult pentru reclamă. Mai cumpără, mai puțin, dar se cumpără. Noi moldovenii suntem deprinși, a intrat deja în sânge, cumpărăm pe ultima sută de metri. Marțișorul cel vechi e la 5 lei, iar după tot ce e legat de croșetat începe cu 10 lei, iepurași, fluturași și până la 50 de lei. Avem brandul familiei noastre, mărțișorul cu tricolor croșetat manual, apoi avem coșul cu trandafiri așa îl numim și apoi un buchețel foarte drăguț cu flori”.

Târgul de Primăvară din Piața Marii Adunări Naționale va fi deschis până pe 10 martie, zilnic între orele 10 şi 23.

Preţul mărţişoarelor variază între 5 lei şi 100 de lei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA