Spital, medici, personal medical
Spital, medici, personal medical

Numărul cazurilor de pneumonie scade, însă riscurile de dezvoltare a complicațiilor rămân înalt

Deși numărul cazurilor de pneumonie și bronhopneumonie este în scădere, riscurile de dezvoltare a complicațiilor rămân la nivel înalt. Despre aceasta avertizează Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a CMC Chișinău.

În sfârșit am început să înregistrăm o ușoară scădere la capitolul internări în spitalele municipale cu diagnosticul pneumonie și bronhopneumonie, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Dar pașii care au fost înregistrați ne sugerează că, cam în trei săptămâni maximum, spitalele vor reveni de la calificativele „arhipline” la „pline” și ”activitate normală”. Scăderea nu este într-atât de bruscă ca să  putem spune că am revenit la normalitate sau că riscurile sunt scăzute. Riscurile de infecții respiratorii și de dezvoltare a complicațiilor după ele râmân încă înalte. Tocmai deaceea în continuare reiterăm același mesaj ca persoanele să nu se ocupe cu automedicația, să fie precaute, să nu contacteze cu cei bolnavi, iar cei bolnavi  să-i protejeze pe cei din jur, să poarte mască și echipamente de protecție pentru a nu răspândi boala”, a relatat Vladimir Bolocan.

De asemenea, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a comunicat că incidența traumelor în rândul copiilor se menține destul de înaltă.

În continuare suntem la cifre destul de înalte  cu privire la traumatisme în rândul copiilor, un lucru care trebuie în continuare urmărit. Un mesaj public care trebuie în continuare promovat este de a avea grijă de copii și de a preîntâmpina traumatismele în rândurile copiilor”, s-a adresat Bolocan.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA