Vama Leușeni, blocată. Fermierii acuză autoritățile că evită dialogul și recurg la atacuri dure

Drumul de acces spre punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița este blocat și vineri de către fermierii care protestează. Agricultorii nu au ajuns la un numitor comun cu autoritățile în ce privește revendicările lor. Mai mult, premierului Dorin Recean i-a supărat rău pe aceștia după ce a publicat informații despre ajutorul statului acordat în ultmii patru ani pentru fermieri. Cei din urmă îl acuză pe Recean că face declarații manipulatorii și recurge la atacuri dure.

 

Premierul Dorin Recean a publicat joi pe Facebook mai multe cifre despre ajutorul acordat fermierilor. Potrivit lui, în ultmii patru ani, Guvernul a alocat șase miliarde de lei pentru susținerea agricultorilor. Doar în 2023 ajutorul a fost de 2 miliarde de lei, spune Dorin Recean. În cotext, prim-ministrul se întreabă ”Care este interesul celor care blochează vămi, amenință și refuză dialogul?”

Într-o declarație emisă presei, Asociatia Forța Fermierilor scrie că suma totală acordată agricultorilor în ultimii patru ani puțin depășeșete patru miliarde.

”Guvernul Recean și ministru Bolea nu activează 4 ani, așa cum a postat domnul prim-ministru și în perioada de 2,5 ani după alegeri parlamentare 2021 suma cumulativă de subvenții, votată de acest Parlament și acordată fermierilor, puțin depășește 4 miliarde lei și majorarea Fondului de subvenționare a agriculturii în perioada 2022-2023 a fost mult sub rata inflației cumulative. Nu prea înțelegem de ce domnul prim-ministru nu verifică statistica, prezentată de domnul ministru al agriculturii, dar suntem gata să discutăm public orice cifră”.

Agricultorii protestatari nu sunt de acord nici cu afirmația premierului despre faptul că ajutorul acordat este unul imens.

”Acei fermieri, care sunt azi în stradă, în ultimii doi ani din cauza multiplelor crizelor, care au afectat concomitent sectorul agrar, nu au fost în stare să facă investiții și au beneficiat foarte puțin de subvenții. Tot ajutor de stat, care au primit agricultorii micro, mici și mijlocii, afectați puternic în perioada 2022-2023 de război, seceta, scumpiri exorbitante a resurselor de producere și prăbușirea prețurilor la materia primă, a fost de 200 mln lei, obținute cu mare greu după protestul din iunie 2023. Totodată, atragem atenția societății că doar în anul 2023 pierderile directe ale producătorilor de cereale și oleaginoase se cifrează minim cu 4,5 mlrd lei”, mai afirmă ei.

Asociația Forța Fermierilor consideră că problema poate fi depășită prin dialog sincer și public, dar nu prin postări pe Facebook. Guvernul nu a venti cu o reacție la cele spuse de fermieri. Joi, fermierii au blocat două drumuri importante – cel spre punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița și traseul Fălești – Sculeni.Pentru a patra zi consecutiv, a fost haos și nervi întinși la maxim în preajma vamei Leușeni. Agricultorii și-au pus tractoarele pe carosabil la ora 10:00 și le-au mișcat de acolo abia spre seară, în jurul orei 17:00.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a venit cu un raport în Parlament în care a prezentat deputaților situația din sectorul agricol. Bolea a recunoscut că fermierii sunt într-o situație dificilă, generată, în special, de războiul din Ucraina, în urma căruia au fost redesenate toate drumurile comerciale.

Vladimir Bolea susține, însă, că în ultimii trei ani autăriltățile au susținut considerabil sectorul agricol și continua să facă acest lucru, în măsura posibilităților.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA