Cei mai afectați sunt producătorii de cereale, în special cei din sudul țării. Asta spune ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul audierilor din Parlament. Potrivit responsabilului, 70% din fondul de subvenționare a mers către agricultorii mici și mijlocii.
”Cei mai afectați de consecințele de războiului în agricultură sunt producătorii de cereale, în special cei din sud. Peste 2000 producători din sud pentru 2022 au primit 1240 lei per hectar. Anul acesta, cei mai afectați din ei vor mai primi 2500 lei/hectar”, spune Bolea.
Ministrul Agriculturii a vorbit și despre moratoriu pentru achitarea dobânzilor la credite pentru agricultori.
“Au parvenit 121 de dosare, dintre care s-a constat că 4 agenți economici nu aveau în general datorii, 13 au achitat datoriile. Mai mult, 200 de agenți economici s-au adresat la Camera de Comerț, au fost eliberate 21 de certificate de forță majoră”.
Ministrul susține e nevoie de un sistem prin care agricultorii se vor putea asocia, după modelul european.
„Lucrăm la sistemul electronic de evidență a agriculturilor. Vom vorbi despre o reducere a birocrației, fiecare agent economic își va duce evidența n format electronic”, spune Bolea.
Deputații au întrebat dacă banii identificați de Guvern pentru a-i ajuta pe agrticultori sut susficienți. Este vorba despre 50 de milioane lei drept suport pentru fermieri.
”Ați spus că Guvernul a identificat 50 de miliaone de lei și urmează să-i distribuiți. Oare nu este o umilință față de acești oameni, în timp ce se triplează salariile la demnitari, se cheltuie 300 de miloane de lei pentru sistem de apărare? Încercați să inchideti ochii fermierilor doar cu 50 de miliaone de lei”, a spus deputatul Marina Tauber.
”Eu nu sunt de la Ministerul Apărării, dar eu am ferma convingere că investițiile în armata Republicii Moldova sunt binevenite și își merită până la ultimul leu. Sunt bani investiți în protecția cetățenilor. Acum, despre suma pentru agricultori. Evident că nu e suficient. Atat este posibilitatea reieșind din numărul agentilor economici care 100% vor da faliment dacă nu vor primi acești bani”, a spus ministrul Bolea.
Ministrul a mai adăugat că unii actori politici exploatează sărăcia agricultorilor.
Amintim că, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, este audiat în Parlament la propunerea deputaților PAS.Se întâmplă în contextul protestelor din ultimele zile organizate de fermieri. Agricultorii blochează pentru a patra zi la rând vama Leușeni, dar și alte drumuri din țară. Fermierii care protestează în această zonă spun că așteaptă, în continuare, un dialog cu autoritățile.