Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. Cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac şi de ficat sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbaţi, în timp ce cancerul de sân, colorectal, pulmonar, cervical şi tiroidian sunt cele mai frecvente în rândul femeilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Datele au fost prezentate în contextul marcării în data de 4 februarie a Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.
Prevenirea îmbolnăvirilor prin tumorile maligne constituie una din sarcinile principale în domeniul sănătăţii publice. Datele cercetărilor ştiinţifice arată că majoritatea afecţiunilor prin cancer pot fi prevenite, prin evitarea principalilor factori de risc:
- consumul tutunului — anual duce la decesul a 1,8 mln de oameni;
- supraponderabilitatea, obezitatea sau inactivitatea fizică — duc la decesul a 270.000 de persoane anual;
- consumul excesiv de alcool — provoacă 351.000 decese de cancer pe an;
- infecţiile cu transmitere sexuală cauzate de papiloma virusul uman (HPV) — se fac responsabile pentru 235.000 de decese de cancer pe an;
- expunerea la substanţe cancerigene la locul de muncă — conduc la moartea a cel puţin 152.000 de persoane pe an.
În țara noastră, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Mortalitatea totală prin tumori în anul 2021 a constituit 220,7 cazuri la 100 mii locuitori (bărbați – 275,1, femei – 171,2).
În 2021, cele mai diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova au fost cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei care au însumat în total 52,6% din numărul total de tumori maligne.