Autorizațiile de construcție a unui complex de blocuri locative amplasate în orașul Codru ar fi fost falsificate. Iar în baza acestora, agentului economic i s-a permis să efectueze lucrări de construcție pe un teren cu risc de alunecări de teren, informează Centrul Național Anticorupție.
Oamenii legii au pornit cauze penale pe depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice, săvârșite de către factori de decizie din cadrul Primăriei or. Codru.
La fața locului, la Complexul de blocuri locative, cu cercetări au intervenit ofițerii CNA, cu participarea specialiștilor din cadrul Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică, reprezentanți ai administrației publice locale, ai Inspectoratului General de Poliție, dar și ai companiei responsabile de efectuarea lucrărilor de construcție.
Potrivit faptelor investigate de CNA, în anul 2009, Primăria localității a încheiat contracte de arendă funciară cu o societate rezidentă în privința a două terenuri cu suprafața totală de 11,2 ha pe un termen de 49 ani, fiind eliberate certificatele necesare care, ulterior, au fost falsificate.
„Au fost eliberate concomitent certificate de urbanism pentru proiectarea unui complex locativ cu construcția drumurilor și îndeplinirea lucrărilor pentru prevenirea alunecărilor de teren și de drenaj. Ulterior, contrar normelor prestabilite, au fost efectuate modificări în autorizațiile de construcție, cu introducerea mai multor înscrisuri în formă olografă, existând indicii clare că aceste documente au fost falsificate. Astfel, în baza unor documente de proiect neconforme cerințelor legale și în lipsa unor avize necesare, în special avizul ecologic pozitiv, funcționarii publici din cadrul primăriei or. Codru, au permis agentului economic să efectueze în termen nelimitat lucrări de construcție pe un teren cu risc de alunecări de teren”, precizează CNA.
În același comunicat al instituției se arată că, de asemenea, a fost permisă tăierea vegetației forestiere și folosirea irațională și ilegală a resurselor funciare în lipsa unui aviz pozitiv al expertizei ecologice de stat la proiectul de execuție a lucrărilor.
Potrivit CNA, prejudiciul calculat la această etapă se estimează la peste 1,2 milioane de lei.