Sursa: reuters.com

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a decis că Rusia a încălcat câteva tratate ONU în Ucraina

Judecătorii de la instanța supremă a ONU au constatat că Rusia a încălcat elemente ale unui tratat ONU împotriva terorismului, dar și un tratat antidiscriminare în peninsula Crimeea anexată în anul 2014, relatează Reuters.

Curtea, de asemenea, a refuzat să se pronunțe asupra acuzațiilor aduse de Kiev, potrivit cărora Moscova ar fi responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014. În aceeași hotărâre, judecătorii de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au constatat că Rusia a încălcat un tratat antidiscriminare prin faptul că nu a sprijinit învățământul în limba ucraineană în Crimeea după anexarea peninsulei în 2014.

Deciziile au reprezentat un eșec juridic pentru Kiev. Instanța a respins cererile Ucrainei de a ordona despăgubiri pentru ambele încălcări și a dispus doar ca Rusia să respecte tratatele. Ucraina intentase procesul la CIJ, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, în 2017, acuzând Rusia că a încălcat un tratat antiterorism prin finanțarea separatiștilor pro-ruși din Ucraina.
Judecătorii Curții au declarat că Moscova a încălcat tratatul antiterorism al ONU prin faptul că nu a investigat acuzațiile plauzibile potrivit cărora unele fonduri au fost trimise din Rusia în Ucraina pentru a finanța, eventual, activități teroriste.

În cadrul unei audieri la tribunalul de la Haga, în iunie 2023, Rusia a respins acuzațiile Ucrainei potrivit cărora ar fi finanțat și controlat separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, calificându-le drept ficțiune și „minciuni flagrante”. În acest caz, care a durat aproape șapte ani, Kievul a acuzat Rusia de echiparea și finanțarea forțelor pro-ruse, inclusiv a rebelilor care au doborât MH17 în iulie 2014, ucigând toți cei 298 de pasageri și echipaj. În noiembrie 2022, un tribunal olandez a condamnat în absență doi ruși și un ucrainean la închisoare pe viață pentru rolul lor în dezastru.

În Crimeea, Ucraina a declarat că Rusia a încercat să șteargă cultura etnicilor tătari și ucraineni. Instanța a respins toate acuzațiile legate de tătari, dar a constatat că Moscova nu a făcut suficient pentru a sprijini educația în limba ucraineană.
Hotărârile tribunalului sunt definitive și fără drept de apel, dar nu are nicio modalitate de a pune în aplicare deciziile sale.

Vineri, CIJ se va pronunța într-un alt caz în care Ucraina a acuzat Moscova că a aplicat în mod fals Convenția privind genocidul din 1948 pentru a justifica invazia din 24 februarie 2022.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA