Procuratura Generală a Republicii Moldova

Procurorul general trebuie să fie ales până la sfârșitul lunii martie

O nouă amânare în cazul alegerii procurorului general. Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au decis unanim să examineze peste o săptămână dosarele candidaților pentru această funcție. Unele autorități de control, inclusiv din domeniul securității naționale, nu au prezentat până acum toate avizele consultative obligatorii despre cele șase persoane înscrise în cursa pentru șefia Procuraturii Generale, a explicat președintele CSP, Dumitru Obadă. Desfășurarea unui concurs transparent pentru alegerea procurorului general se numără printre recomandările Comisiei Europene incluse în raportul privind inițierea negocierilor de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.

 

”A fost identificată lipsa unor avize a organelor de control, inclusiv pe domeniu ordinii publice și securității naționale. Respectiv, exponenții instituțiilor de stat, responsabili de acest segment, urmează să ne informeză, privitor la lipsa sau prezența unor eventuale riscuri. De asta am considerat că este prematur de a ne expune privitor la admisibilitate și am decis să amânăm o singura dată chestiunea respectivă”, s spus Dumitru Obadă, președintele CSP.

Printre cei șase candidați pentru funcția de procuror general se numără actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, adjunctul procurorului Anticorupție Octavian Iachimovschi și procurorul Igor Demciucin. Președintele CSP a ținut să menționeze că a interacționat profesional cu acești trei candidați, precizând că a adus la cunoștință aceste informații Autorității Naționale de Integritate, care a exclus o posibilă situație de incompatibilitate în cazul participării la evaluare. Alți trei candidați înscriși în concurs sunt avocatul Serghei Perju, juristul Andrei Coca și avocatul Ilie Rotaru, care este condamnat la 9 ani de închisoare pentru escrocherie pentru că a deposedat un om de afaceri din Belgia de un imobil din Chișinău cu suprafața de 360 de metri pătrați și de un teren aferent amplasat în Bălți.

După etapa de preselecție a dosarelor, urmează proba interviului în fața Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit legislației în vigoare, candidații urmează să fie evaluați de către fiecare membru CSP, în baza criteriilor aprobate de Consiliu, inclusiv în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritatea și alte calități personale. Iar concurentul care are cea mai mare medie a punctajului este înaintat președintelui Republicii Moldova pentru a fi numit în funcția de procuror general. În același timp, un proiect de lege inițiat și adoptat în prima lectură de deputați PAS prevede o schimbare a regulilor jocului chiar în timpul concursului. Modificarea prevede alegerea procurorului general cu votul majorității membrilor Consiliului Superior al Procuraturii, iar în cazul în care niciunul dintre candidați nu obține numărul necesar de voturi, ar urma să fie organizat un alt concurs. Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege, dar a cerut deputaților să includă în lege criteriile de evaluare a candidaților, așa cum a recomandat Comisia de la Veneția. Deocamdată, nici ministrul Justiției nu știe dacă aceste modificări legislative vor fi aplicate la concursul aflat în desfășurare.

”Parlamentul înțeleg că se convoacă săptămâna aceasta intr-o ședință și vom lua legătura să vedem dacă pe ordinea de zi este pus în discusie adoptarea în a doua lectura celor modificări. Este foarte important să înțelegem fiindcă dacă e vorba de niște modificări esențiale este una, dacă este vorba de niște modificări minore este important să înțelegem cum legiitor consideră să le putem aplica la concursul demarat”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor susține că instituția pe care o conduce va aplica actualele prevederi legislative până când vor intra în vigoare alte norme. Dumitru Obadă a subliniat că membrii CSP ar fi împotriva modificărilor și susține că actuala modalitate de evaluare și alegere a procurorului general ar fi suficient de obiectivă.

”Avem un aviz formulat, este opinia membrilor procurori a CSP-ului, care nu au susținut aceasta propunerea. Și au expus viziunea că valabil și rezonabil este departajarea între candidați în baza punctajului, astfel cu aceste prevederi sunt valabile la moment.  Eu admit o formă în care să fie o lege transparentă, o lege supusă dezbatelor publice, o lege care ar oferi o formulă de consens pân la urmă, astfel în cât să avem mecanisme și instrumente ca noi într-adevăr să putem alegem persoana cea mai demnă de ocupa aceasta funcția”, spune Obadă.

Potrivit legii în vigoare, procurorul general trebuie să fie ales până la sfârșitul lunii martie. În caz contrar, va fi organizat un nou concurs. Astfel, Obadă nu are certitudinea că CSP va reuși să organizeze toate etapele de selectare și alegere a candidaților și admite că va fi organizat un nou concurs.

”Eu sunt optimist că o să reusim, dar iarăși nu trebuie să operăm cu graba, cu celeritatea asta da? Undeva deci s-alergăm să numim doar de dragul numitului. Este important să fie o persoana capabilă, responsabilă, care să-și poată asuma un mandat a procurorului general”.

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcție prinn decret prezidențial la 26 septembrie 2023, la propunerea CSP, după ce o comisie specială i-a oferit calificativul „nesatisfăcător”. În noiembrie, 2023, Curtea Constituțională a stabilit că prevederile legale în baza cărora Stoianoglo a fost evaluat sunt neconstituționale. Decretul prezidențial de demitere a fostului procuror general a fost contestat în instanță, care încă nu s-a pronunțat în acest caz.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA