Agenția Națională Transport Auto (ANTA) este prima autoritate de control și emitentă de acte permisive din Moldova care a demarat implementarea standardului internațional anti-mită ISO 37001. Aceasta îi va permite Agenției să reducă riscul de corupție și să sporească gradul de încredere din partea partenerilor în sistemul său de management.
Asta după ce, astăzi, reprezentanții ANTA, ai Institutului de Standardizare din Moldova, ai Programului SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), au semnat, în prezența secretarului de stat în domeniul transporturi, Mircea Păscăluță și a secretarului de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cristina Ceban, Memorandumul de înțelegere privind responsabilitățile celor trei instituții în procesul de certificare internațională anti-mită a ANTA, transmite Moldpres.
„La Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale prioritatea noastră este să oferim tuturor servicii de transport rutier de calitate și implementarea standardului anti-mită constituie un pas important care va crește încrederea cetățenilor și a partenerilor externi atunci când vine vorba de servicii oferite de către ANTA. Salut această colaborare și îndemn ANTA să arate toată deschiderea pentru implementarea acestui sistem. Suportul oferit de USAID prin intermediul Programului MISRA este o dovadă a faptului că toate acțiunile demarate de comun cu partenerii externi dau roade și nu ne rămâne decât să continuăm să dezvoltăm sisteme de management intern care să asigure buna funcționare a tuturor proceselor”, a accentuat Mircea Păscăluță.
Sistemul de management anti-mită se bazează pe o serie de măsuri și mijloace de control, cuprinde cerințe privind politica și procedurile anti-mită, angajamentul și responsabilitatea conducerii, instruirea și verificarea cunoștințelor personalului, evaluarea periodică a riscului de mită, măsurile de control anti-mită, raportare, monitorizare și investigare etc.
După implementare, ANTA va fi certificată pentru corespunderea rigorilor standardului anti-mită de către experți independenți acreditați, care vor verifica periodic conformarea în vederea păstrării valabilității certificatului. Experiența ANTA de implementare a standardului ani-mită ISO 37001 și bunele practici de management ani-mită vor fi replicate de alte autorități publice cu funcții de control și cele emitente de acte permisive. În Republica Moldova există aproximativ 40 de instituții de control și emitente de acte permisiv.