Prezența infecției cu virusul rujeolei în cele trei cazuri suspecte, menționate anterior în raioanele Fălești, Orhei și Ceadîr-Lunga, nu s-a confirmat. Despre aceasta au anunțat specialiștii după ce au obținut rezultatul analizelor efectuate în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Menționăm că, de la începutul anului, în țară a fost înregistrat un caz de rujeolă, la un copil din raionul Orhei.
CITEȘTE ȘI: ANSP anunță despre un caz de rujeolă confirmat la Orhei. Alte trei cazuri, inclusiv la Fălești, sunt suspecte
Pe parcursul anilor 2021 și 2022 nu au fost înregistrate cazuri, iar în 2023 au fost confirmate trei cazuri de rujeolă.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în Regiunea Europeană, îndeosebi în țările vecine, România și Ucraina.
CITEȘTE ȘI: Explozie de cazuri de rujeolă în Europa. Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă
Conform celor mai recente date raportate, în România au fost notificate 3746 de cazuri confirmate cu rujeolă, dintre care 4 decese, în 36 de județe și în Municipiul București.
Specialiștii atrag atenție asupra faptului că tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE.
„O singură doză de vaccin este eficientă în proporție de 97% în prevenirea bolii”, precizează ANSP.
Vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie.
ATENȚIE! Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecție a urechii, pneumonie, encefalită, orbire și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18 persoane, cel mai des fiind afectați copiii, atenționează medicii.