Parlamentarii din Sri Lanka au adoptat miercuri un proiect de lege pentru reglementarea conținutului online, stârnind critici dure din partea politicienilor și activiștilor din opoziție. Acesta propune pedepse cu închisoarea pentru răspândirea unui anumit conținut, relatează Reuters.
Despre noul proiect de lege a anunțat președintele parlamentului egiptean. Criticii acestei decizii susțin că proiectul de lege va pune ,,botniță” libertății de exprimare. Proiectul de lege privind siguranța online propune pedepse cu închisoarea pentru conținutul pe care o comisie formată din cinci membri îl consideră ilegal și face ca platformele de socializare precum Google, Facebook și X, fostul Twitter, să fie responsabile pentru astfel de conținuturi de pe platformele lor.
Guvernul președintelui Ranil Wickremesinghe afirmă că proiectul de lege are ca scop combaterea criminalității cibernetice, inclusiv a abuzurilor asupra copiilor, a furtului de date și a fraudei online, spunând totodată că Sri Lanka se confruntă cu infracțiuni cibernetice în baza statisticii de anul trecut.
„Sri Lanka a avut 8.000 de plângeri privind infracțiunile cibernetice anul trecut. Suntem cu toții de acord că avem nevoie de legi pentru a aborda aceste probleme. Acesta este motivul pentru care aducem această lege”, a declarat marți ministrul Securității Publice, Tiran Alles, în timp ce prezenta proiectul de lege în Parlament.
Ministrul a mai adăugat că proiectul nu prevede suprimarea mass-mediei sau opoziției, ci vor fi luate în calcul doar plângerile, iar comisia numită de președinte va decide cum să acționeze.
Proiectul de lege a fost adoptat cu o majoritate de 46 de voturi în camera de 225 de membri, a anunțat președintele Camerei. 108 voturi au fost pentru, în timp ce 62 de membri au votat împotrivă. Coaliția Asiatică pentru Internet (AIC), care are ca membri Apple, Amazon, Google și Yahoo, a avertizat Sri Lanka că proiectul de lege ar putea avea un impact asupra investițiilor în industria IT din țară și a cerut modificări ample ale acestuia.
„Ne menținem fără echivoc poziția că proiectul de lege privind siguranța online, în forma sa actuală, este inaplicabil și ar submina potențiala creștere și investițiile străine directe în economia digitală din Sri Lanka”, a declarat AIC într-un comunicat.
Anul trecut, Biroul Națiunilor Unite pentru drepturile omului (OHCHR) a declarat că legea „ar putea incrimina aproape toate formele de exprimare legitimă”, în timp ce Human Rights Watch (HRW), cu sediul la New York, a declarat că aceasta ar „amenința grav” dreptul la libertatea de exprimare în țară.